Serowe paczuszki z jabłkami
Zajrzałam ostatnio do swojego starego zeszytu i kolejny raz stwierdziłam, że jest tam prawdziwa kopalnia dobrych przepisów. Kiedyś wydawało mi się, że takie gazetowe nie są zbyt fajne ale od kiedy prowadzę bloga zmieniłam zdanie. Dzisiejsze paczuszki zrobione są z ciasta serowego a w środek zapakowałam jabłka ale można też włożyć np. brzoskwinię albo jakś inną śliwkę. Ciasto po upieczeniu przypomina trochę ciasto francuskie. Jest bardzo smaczne, kruche z wierzchu , lekko wilgotne w środku. Jest to moja propozycja do akcji jabłkowej.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g sera białego (użyłam śmietankowego president, w opakowaniu 30 dag)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3-4 jabłka
- cukier puder do posypania
Mąkę zmieszać z cukrem i masłem. Posiekać nożem, dodać ser i razem posiekać. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na paski. Ciasto podzielić na 2 lub 3 części i kolejno rozwałkowywać. Radełkiem lub nożem wycinac kwadraty, na środku każdego ułożyć po kawałku jabłka i zlepiać ciasto w paczuszkę, zaginając rogi do środka. Układać na blaszkach do pieczenia i piec przez około 25 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)