Serowe muffiny z ricottą i rabarbarem
            
 
 
 Idę za ciosem i korzystam z rabarbaru póki mogę.
 Potem będę marzyć i tęsknić za nim całą zimę;)
 
 Dzisiaj proponuję Wam bardzo delikatne, mocno wilgotne, rozpływające się w ustach, serowe muffiny z dodatkiem kwaskowego rabarbaru. 
 
 Te słodkie maleństwa jedzą się same;) 
 Bardzo, ale to bardzo smaczne połączenie!
 
 Składniki (ok. 20 małych babeczek):
- 250g sera ricotta
 - 150g mąki
 - 200g cukru
 - 3 jajka
 - szczypta soli
 - 300g rabarbaru + 1 łyżka cukru
 
dodatkowo
- cukier puder do posypania po upieczeniu
 
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
 Dodać ricottę i mąkę.
 Wymieszać mikserem do połączenia się składników.
 Białka ubić z solą na pianę.
 Delikatnie wymieszać z ciastem.
 Rabarbar obrać, drobno pokroić, wymieszać z 1 łyżką cukru.
 Rabarbar wymieszać z ciastem.
 Za pomocą łyżki nakładać ciasto do przygotowanych foremek silikonowych, lub do papilotek i formy na muffiny.
 Piec w 190C ok. 20 minut.
 Wystudzone muffiny posypać cukrem pudrem. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 