Serowe muffiny z ricottą i rabarbarem
Idę za ciosem i korzystam z rabarbaru póki mogę.
Potem będę marzyć i tęsknić za nim całą zimę;)
Dzisiaj proponuję Wam bardzo delikatne, mocno wilgotne, rozpływające się w ustach, serowe muffiny z dodatkiem kwaskowego rabarbaru.
Te słodkie maleństwa jedzą się same;)
Bardzo, ale to bardzo smaczne połączenie!
Składniki (ok. 20 małych babeczek):
- 250g sera ricotta
- 150g mąki
- 200g cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 300g rabarbaru + 1 łyżka cukru
dodatkowo
- cukier puder do posypania po upieczeniu
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać ricottę i mąkę.
Wymieszać mikserem do połączenia się składników.
Białka ubić z solą na pianę.
Delikatnie wymieszać z ciastem.
Rabarbar obrać, drobno pokroić, wymieszać z 1 łyżką cukru.
Rabarbar wymieszać z ciastem.
Za pomocą łyżki nakładać ciasto do przygotowanych foremek silikonowych, lub do papilotek i formy na muffiny.
Piec w 190C ok. 20 minut.
Wystudzone muffiny posypać cukrem pudrem.