Serowe muffiny z ricottą i rabarbarem

Serowe muffiny z ricottą i rabarbarem

Zdjęcie - Serowe muffiny z ricottą i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idę za ciosem i korzystam z rabarbaru póki mogę.
Potem będę marzyć i tęsknić za nim całą zimę;)

Dzisiaj proponuję Wam bardzo delikatne, mocno wilgotne, rozpływające się w ustach, serowe muffiny z dodatkiem kwaskowego rabarbaru.

Te słodkie maleństwa jedzą się same;)
Bardzo, ale to bardzo smaczne połączenie!

Składniki (ok. 20 małych babeczek):

  • 250g sera ricotta
  • 150g mąki
  • 200g cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 300g rabarbaru + 1 łyżka cukru

dodatkowo

  • cukier puder do posypania po upieczeniu

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać ricottę i mąkę.
Wymieszać mikserem do połączenia się składników.
Białka ubić z solą na pianę.
Delikatnie wymieszać z ciastem.
Rabarbar obrać, drobno pokroić, wymieszać z 1 łyżką cukru.
Rabarbar wymieszać z ciastem.
Za pomocą łyżki nakładać ciasto do przygotowanych foremek silikonowych, lub do papilotek i formy na muffiny.
Piec w 190C ok. 20 minut.
Wystudzone muffiny posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Serowe muffiny z ricottą i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Serowe muffiny z ricottą i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Serowe muffiny z ricottą i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Serowe muffiny z ricottą i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Serowe muffiny z ricottą i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Serowe muffiny z ricottą i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Serowe muffiny z ricottą i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Serowe muffiny z ricottą i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Serowe muffiny z ricottą i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów