Serowe chlebki naan
Tradycyjne hinduskie chlebki wypiekane są w piecu Tandoor, ale możemy także przygotować je w domu. Chlebki naan świetnie wychodzą jeśli usmażymy je na rozgrzanym woku, czy żeliwnej patelni. Można także śmiało wrzucić je do rozgrzanego pieca do najwyżej temperatury.
Czas całkowity: 1 godz 40 min
Czas wyrastania: 1 godz 10 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 50 ml
- suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
- letniego mleka - 220 ml
- miękkiego masła - 30 g
- tartego sera - 70 g
- posiekanych ziół - 3 łyżki
- przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, tarty ser. W rondlu podgrzewamy mleko i topimy. w nim masło. Letnie mleko z masłem dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy aż utworzone ciasto będzie elastyczne.
2. Tak przygotowanie ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 70 minut.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, cienko wałkujemy na okrągłe placki.
4. Chlebki wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnie, smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Oliwę łączymy z posiekanymi ziołami, dodajemy czosnek. Przygotowaną oliwą polewamy usmażone chlebki.