Serowe chlebki naan

Serowe chlebki naan

Zdjęcie - Serowe chlebki naan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tradycyjne hinduskie chlebki wypiekane są w piecu Tandoor, ale możemy także przygotować je w domu. Chlebki naan świetnie wychodzą jeśli usmażymy je na rozgrzanym woku, czy żeliwnej patelni. Można także śmiało wrzucić je do rozgrzanego pieca do najwyżej temperatury.

Czas całkowity: 1 godz 40 min
Czas wyrastania: 1 godz 10 min
Czas wypieku: 30 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 350 g
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. oliwa - 50 ml
  4. suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
  5. letniego mleka - 220 ml
  6. miękkiego masła - 30 g
  7. tartego sera - 70 g
  8. posiekanych ziół - 3 łyżki
  9. przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku - 1 szt.

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, tarty ser. W rondlu podgrzewamy mleko i topimy. w nim masło. Letnie mleko z masłem dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy aż utworzone ciasto będzie elastyczne.
2. Tak przygotowanie ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 70 minut.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, cienko wałkujemy na okrągłe placki.
4. Chlebki wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnie, smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Oliwę łączymy z posiekanymi ziołami, dodajemy czosnek. Przygotowaną oliwą polewamy usmażone chlebki.

Zdjęcie - Serowe chlebki naan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serowe chlebki naan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serowe chlebki naan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Serowe chlebki naan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów