Serowe bułki z przedziałkiem

Serowe bułki z przedziałkiem

Zdjęcie - Serowe bułki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozmyślałam dziś o bułce idealnej, jak powinna smakować. Doszłam do wniosku, że w wersji na słodko powinna być cudownie delikatna jak w przypadku bułki maślanej lub brioszek. Wytrawna bułka idealna musi mieć sprężysty i zarazem puszysty miąższ, rumianą skórkę i serowy posmak. I tak powstały serowe bułki, którym dodatkowo zrobiłam dla urody „rustykalne” przedziałki. Wystarczy przed wyrastaniem i po naciąć je delikatnie drewnianym patyczkiem.

Zdjęcie - Serowe bułki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Serowe bułki z przedziałkiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 2 min.

Porcje: 8

Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • jajko
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody
  • łyżeczka soli
  • 80 g tartego sera
  • łyżka oliwy

Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, jajko, sól i tarty ser.
  2. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą. Wlewamy letni płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto przez 3-4 minuty. Zostawiamy w misie przykrytej ściereczką na godzinę.
  3. Podrośnięte ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie. Dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku bułeczek dociskamy posypanym mąką patyczkiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut.
  4. Wierzch bułeczek skrapiamy oliwą, dociskamy ponownie patyczkiem nacięte bułeczki i wkładamy do pieca. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach, następnie z wierzchu posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 2 minuty.
  5. Studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów