Serowa tarta z dynią
Zapasy dyni, które musiałam spożytkować w dość krótkim czasie udało się w pełni wykorzystać. Dziś proponuję tartę, której ciasto wykonane jest bez jajek. Za to jest w nim żółty ser, co oczywiście nie czyni tarty wegańską, ale i też przy obecności boczku w nadzieniu, chyba nikt tego nie oczekuje. Ciasto natomiast zachowuje swoją kruchość.
serowa tarta z dynią - składniki:
- 125 g startego żółtego sera,
- 125 g masła,
- 250 g mąki tortowej,
- 1 łyżka octu winnego,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku
- 350 g dyni, upieczonej lub ugotowanej,
- 1 łyżka cukru,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 250 g wędzonego boczku,
- 1 mała cebula,
- 250 ml śmietany,
- 2 duże jajka,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- sól i pieprz
serowa tarta z dynią - przepis
Ser żółty, masło i mąkę tortową włóż do malaksera i siekaj, aż powstanie jednorodna masa. Przełóż ja do miski, dodaj łyżkę octu winnego i zagnieć kulę. Ciasto odstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Następnie rozwałkuj je i wyłóż ciastem formę do pieczenia. Przykryj arkuszem papieru i obciąż, np. ceramicznymi kulkami do pieczenia lub zwykłą fasolą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C na 10 minut. Następnie usuń kulki z papierem i piecz jeszcze 5 minut. Na rozgrzana oliwę wrzuć zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę dynię. Posyp cukrem i gałką muszkatołową i powoli przyrumień dynię. Następnie zdejmij z patelni. Cebulę pokrój w piórka, boczek w zapałkę i razem je przesmaż. Przełóż na upieczone ciasto. Na warstwę z boczku ułóż dynię. Jajka roztrzep ze śmietaną, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem i zalej dynię. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Podawaj na ciepło.