Serowa chałka

Serowa chałka

Zdjęcie - Serowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie wiem kto powiedział kiedyś, że chałka powinna być słodka, ale postanowiłam to zmienić! Od kilku dni mam w lodówce kilogram parmezanu przywiezionego z Włoch i jego ilość z godziny na godzinę się zmienia. Jednak póki mam dużo sera postanowiłam wykorzystać go do wypieku i dodałam do ciasta drożdżowego.

Nie chciałam jednak piec z niego chleb, a uroczą chałkę. Co prawda dodałam do niej symboliczną ilość cukru, jak w klasycznych przepisach, ale pominęłam jajka. Dodałam jogurt, dużo tartego parmezanu i masło. I wyszła z tego słodko-słona chałka, a do tego dwupiętrowa. Przepyszna, polecam wszystkim miłośnikom chałki i sera.

Oczywiście zamiast parmezanu można użyć innego sera np. tartego koziego, czy nawet tradycyjną Goudę.

Zdjęcie - Serowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Serowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Serowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Serowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Serowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Serowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Serowa chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

tralal
Serowa chałka Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min. Porcje: 1 Składniki

  • 600 g mąki pszennej typ 550
  • 15 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka + 50 ml
  • 50 g cukru
  • 100 g tartego sera (u mnie parmezanu)
  • 100 g jogurtu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • łyżka sezamu
Przepis
  1. Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki i zasypujemy łyżeczką cukru. Zalewamy 50 ml letniego mleka, mieszamy i zostawiamy na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy tarty ser, resztę cukru, jogurt, sól. Wlewamy rozczyn drożdżowy i powoli letnie mleko. Wyrabiamy ciasto przez ok. 3 minuty.
  3. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto mikserem jeszcze 2-3 minuty, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
  4. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy na godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, odrywamy 1/4 części i dzielimy ją na 3. Z każdej formujemy podłużny wałeczek, z którego zaplatamy delikatny warkocz.
  6. Pozostałą (większą) część ciasta dzielimy również na 3, formujemy wałki i zaplatamy w warkocz.
  7. Drewnianą łyżką robimy wgłębienie w większym warkoczu, skrapiamy go oliwą i kładziemy na nim mniejszy warkocz.
  8. Tak przygotowaną chałkę zostawiamy pod przykryciem na 40 minut.
  9. Przed pieczeniem skrapiamy chałkę oliwą, posypujemy sezamem i wstawiamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Następnie posypujemy 3 łyżkami tartego sera i zapiekamy jeszcze 5 minut.
  10. Upieczoną chałkę studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.

Kategorie przepisów