Seromakowiec z jabłkami
            Ktoś w domu krzyknął – makowiec! Komuś innemu przyszła ochota na sernik, a jeszcze inni skandowali za szarlotką…
Weekend jakich wiele, ale w jesienne popołudnie dobrze jest upiec jakieś dobre ciasto. To taki stary sposób na ogrzanie wyziębionych murów i atmosfery, bo przecież nie ma nic lepszego od zapachu pieczonego ciasta. Nikt wówczas nigdzie nie wychodzi, bo wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej…
Seromak powstaje gdy niezupełnie się wie na co ma się ochotę. W kolejnych warstwach napotykamy na sernik, makowiec, kruche, maślane ciasto, a pomiędzy tym wszystkim jeszcze jabłka. Przepych? Przesada? Nie – ciasto jest idealnie wyważone, bogate, ale nie przesadzone. Kwaskowe jabłka i kremowy ser równoważą miodową słodycz maku, a polewa czekoladowa dopina całość na ostatni guzik. To eleganckie i złożone ciasto wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania. Wymaga jedynie odrobiny staranności, aby warstwy były równe, chociaż ostatecznie nie jest to najważniejsze.
Składniki:
(tortownica wysoka 20cm lub 22cm zwykła)
Warstwa sernikowa:
- 500g mielonego twarogu
 - 2 jajka
 - 1/3 szklanki cukru pudru
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Warstwa makowa:
- 500g masy makowej domowej z bakaliami lub gotowej
 - 3 żółtka
 - 1,5 łyżki mąki pszennej
 
Kruche ciasto:
- 100g masła
 - 150g mąki pszennej
 - 1 żółtko
 - szczypta soli
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 1 łyżka lodowatej wody (opcjonalnie)
 
Dodatkowo:
- 2 jabłka
 - 100g ciemnej czekolady
 - 2 łyżki mleka
 - 1 łyżka masła
 
Przygotowanie krok po kroku:
- składniki na kruche ciasto: zimne masło, mąka, sól, cukier, żółtko posiekaj za pomocą noża lub malaksera do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie dodaj 1-2 łyżki lodowatej wody. Uformuj kulę, zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 30 minut.
 - Do twarogu dodaj jajka, cukier ekstrakt waniliowy i wymieszaj do połączenia się składników lub krótko zmiksuj.
 - Masę makową połącz z żółtkami.
 - Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki.
 - Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno tortownicy.
 - Na ciasto wyłóż masę makową i wyrównaj.
 - Następnie ułóż warstwę jabłek.
 - Na jabłka wylej ser i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 50-60 minut.
 - Ciasto pozostaw w piekarniku na 15 minut a następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
 - Przygotuj polewę z czekolady, mleka i masła. W kąpieli roztop wszystkie składniki do połączenia, a następnie polej ciasto.
 
Smacznego!


