Seromak
Seromak to fantastyczne połączenie moich dwóch ulubionych świątecznych ciast, czyli sernika i makowca. Pieczony na kruchym spodzie. Jest wilgotny przez co długo zachowuje świeżość i z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej! Tym ciastem na pewno zachwycicie gości :). Jest nieco pracochłonny, ale to w końcu dwa ciasta w jednym, a jego smak wynagrodzi Wam włożoną w niego pracę :).
Ciasto kruche :
225 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
125 g zimnego masła
1 żółtko
Masa makowa :
5 szklanek mielonego maku
200 g drobnego cukru
75 g rodzynek
75 g orzechów włoskich
5 jajek
3 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Masa serowa :
1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu
200 g drobnego cukru
150 g masła
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa :
6 łyżek śmietanki kremówki
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
garść posiekanych orzechów włoskich
Twaróg, jajka i masło do masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
Mak przesypać do miski, zalać wrzątkiem do przykrycia i odstawić do całkowitego ostudzenia (około 3 godziny).
Przygotować ciasto kruche : mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, dodać masło. Kroić nożem na drobne kawałeczki. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i wylepić nim spód blaszki (35x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać delikatnie widelcem w kilku miejscach. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (spód powinien się zarumienić).
Przygotować masę makową : sito wyłożyć czystą kuchenną ściereczką. Przelać mak i dokładnie ścisnąć, żeby odsączyć z nadmiaru wody. Przesypać go do czystej miski. W drugiej misce umieścić żółtka i cukier, zmiksować na wysokich obrotach aż powstanie jasna, puszysta masa (około 5 minut). Dodać mak, rodzynki, drobno posiekane orzechy włoskie, bułkę tartą i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Przygotować masę serową : w misce umieścić masło, cukier i żółtka, zmiksować na wysokich obrotach do powstania jasnej, puszystej masy (ok. 5 minut). Dodawać po 1 łyżce twarogu jednocześnie miksując. Dodać mąkę, krótko zmiksować. Białką ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Na nią wyłożyć masę serową, ponownie wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Jeśli sernik zacznie mocno się rumienić, przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przygotować polewę czekoladową : do garnuszka wlać śmietankę, wstawić na palnik, podgrzać. Powinna być gorąca, ale nie ma się zagotować. Wówczas wsypać posiekaną czekoladę, ściągnąć z palnika i mieszać aż się rozpuści. Przygotowaną polewą polać ciasto, wyrównać za pomocą łyżki. Posypać orzechami, odstawić do stężenia.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!