Sernikobrownie z jeżynami
Powstało zupełnie przypadkowo, z nadmiaru jeżyn w lodówce i samotnie stojącemu opakowaniu ricotty... Bardzo udane połączenie. Wygląda dla mnie zjawiskowo. Tak samo smakuje:-)
Składniki:
masa ciemna:
- 120 g gorzkiej czekolady,
- 120 g masła,
- 60 g mąki,
- 100 g cukru,
- 3 jajka,
masa sernikowa:
- 250 g ricotty,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki,
+ jeżyny.
Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Przestudzić. Jajka ubić, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do masy wlewać powoli czekoladę. Spód blachy wielkości 30x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem. Dodawać po łyżce ser, a następnie mąkę i mieszać powoli. Masę serową wykładać łyżką na ciasto, przy pomocy wykałaczki zrobić esy floresy. Porozrzucać, wciskając lekko jeżyny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C, piec 25 minut.