Sernikobrownie z jeżynami

Sernikobrownie z jeżynami

Zdjęcie - Sernikobrownie z jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Powstało zupełnie przypadkowo, z nadmiaru jeżyn w lodówce i samotnie stojącemu opakowaniu ricotty... Bardzo udane połączenie. Wygląda dla mnie zjawiskowo. Tak samo smakuje:-)

Zdjęcie - Sernikobrownie z jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
masa ciemna:

  • 120 g gorzkiej czekolady,
  • 120 g masła,
  • 60 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 3 jajka,

masa sernikowa:

  • 250 g ricotty,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki,

+ jeżyny.

Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Przestudzić. Jajka ubić, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do masy wlewać powoli czekoladę. Spód blachy wielkości 30x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem. Dodawać po łyżce ser, a następnie mąkę i mieszać powoli. Masę serową wykładać łyżką na ciasto, przy pomocy wykałaczki zrobić esy floresy. Porozrzucać, wciskając lekko jeżyny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C, piec 25 minut.
Zdjęcie - Sernikobrownie z jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernikobrownie z jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów