Sernik ze smażonymi jabłkami
Nie byłam do końca pewna, czy to będzie sernik z szarlotką czy szarlotka z serem. Ostatecznie stwierdziłam, że jednak ser dominuje więc niech to będzie sernik. Doskonałe połączenie z jabłkami, o czym przekonałam sie już dawno, jednak tym razem dałam zesmażone. Polecam na andrzejkowe spotkania:)
Składniki na ciasto:
- 100 g margaryny
- 200 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
Margarynę posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zagnieśc gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę o wym. 28/32 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać ciasto około 15 min.
Składniki na masę jabłkową:
- 5 kwaśnych jabłek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Smażyć, aż się całkowicie rozpadną. Dodać cukier, sok z cytryny oraz masło i cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Składniki na masę serową:
- 500 g sera trzykrotnie zmielonego
- 3 jajka
- 200 g śmietany 22%
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1/2 szklanki cukru (można dać więcej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ser utrzeć z jajami i wanilią, dodać śmietanę i mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, wyrównać , następnie wyołożyć masę serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec około 50 min w 180 stopniach.
Smacznego:)