Sernik z wiśniami
Niesamowicie delikatny …
Niezwykle puszysty …
Obłędnie kremowy …
Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl o takim serniku?!
Pewnie , że cieknie, dlatego też właśnie taki postanowiłam upiec kilka dni temu na weekend.
Połączenie słodkiej, kremowej masy i kwaśnych wiśni komponuje się wspaniale!
Można zrobić też wersję z galaretką – równie pyszna – sprawdziłam!
Korzystajcie z sezonu wiśniowego, póki trwa!
Przygotowałam dla Was kolejny przepis serii NA SŁODKO ZE SWEET DECOR – tym razem na fantastyczne kruche ciasto z porzeczkami i budyniową pianką.
Do przepisu wykorzystałam pokazany już wielokrotnie Rant cukierniczy o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm – TEN!, który już od dawna towarzyszy mi w wypiekach.
Nie wiem czy już widzieliście, ale w https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie również nowe rodzaje rantów – inaczej zapinane!
( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2021 macie dodatkowy rabat 5%! )
SKŁADNIKI:
(rant 20 cm )
SPÓD :
* herbatniki – 100 g
* masło – 60 g
MASA SEROWA :
* mielony twaróg – 500 kg
* jajka – 3 szt
* masło – 30 g
* śmietana 30% – 75 ml
* cukier – 0,5 szkl
*budyń waniliowy – 40 g
DODATKOWO :
* wiśnie – ok. 200 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
SPÓD :
Masło topimy, studzimy.
Dodajemy herbatniki, blendujemy na pył.
Wyciągamy do rantu zabezpieczonego na spodzie papierem do pieczenia.
MASA SEROWA :
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka miksujemy z twarogiem, masłem, kremówką, cukrem i budyniem na gładką masę – robimy to bardzo krótko – tylko i wyłącznie do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywno.
Pianę delikatnie łączymy z masą serową.
Wylewamy do rantu z ciasteczkowym spodem.
Układamy wiśnie.
Wstawiamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 70 minut.
Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!