Sernik z truskawkami
Jeszcze zajadam się truskawkami. Są pyszne i słodkie, kaszubskie. Kupuję ich tyle, żeby nasycić się nimi na cały rok, choć wątpię, że mi się uda. Ledwo się skończą, a już będę za nimi tęsknić. Dobrze,że mamy jeszcze inne owoce lata, które również uwielbiam. Porzeczki wielkimi gronami zwisają z krzaka i czas je już oberwać. Może też coś pysznego z nimi zrobię. Dziś zapraszam na sernik z truskawkami. Powstał ot tak, bez przepisu, z głowy i z tego co akurat miałam w lodówce. Pyszny, wilgotny, jak to sernik.
Miłego weekendu:)
Składniki na spód (tortownica o średnicy 23 cm):
*60 g masła
*250g ciasteczek owsianych
Masło rozpuścić, ciasteczka pokruszyć na piasek. Dodać do nich masło i wymieszać na masę o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód, wyrównać i docisnąć. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
*1 kg mielonego twarogu
*2 jajka
*2 białka (zamiast białek można użyć po prostu 4 jajka)
*1 szklanka cukru
*1 tabliczka białej czekolady
*1 budyń waniliowy bez cukru
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
*około 500 g truskawek
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Czekoladę rozpuścić i ostudzić.Twaróg zmiksować z cukrem, dodać jajka i białka. Następnie dodać budyń oraz ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę. Zmiksować do połączenia.
Masę serową wyłożyć na uprzednio przygotowany spód ciasteczkowy.
Truskawki pokroić i ułożyć na masie serowej delikatnie wciskając.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Delikatnie otworzyć drzwiczki piekarnika po około pół godziny i wystudzić. Następnie sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Smacznego :)