Sernik z truskawkami i czekoladą
Moje sernikowe uwielbienie nie zna granic. Sernik mogę upiec w nocy z zamkniętymi oczami mając tylko pod ręką odpowiednie składniki ;). Tym razem połączyłam w serniku to co najpyszniejsze - czekoladę i truskawki. Efekt końcowy bardzo pozytywny, sernik smaczny, wilgotny, z wyczuwalną czekoladą. No i te truskawki! Wszystko smakowo zgrane.
Polecam serdecznie i życzę smacznego :)
Składniki na spód (tortownica o śr.23 cm):
*220 g ciasteczek owsianych w czekoladzie
*50 g masła roztopionego
Ciasteczka zmielić w malakserze na piasek. Wymieszać z masłem aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową umieścić w tortownicy wyrównując i dokładnie wylepiając dno formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
*1 kg twarogu mielonego
*3/4 szklanki cukru
*4 jajka
*pół szklanki śmietanki kremówki 36%
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*łyżeczka ekstraktu waniliowego
*1 tabliczka czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
*ok. pół kilograma truskawek
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, ale ma pozostać płynna. Twaróg, jajka, cukier zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Wlać schłodzoną śmietankę kremówkę oraz łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Wszystko zmiksować do połączenia składników.
Podzielić na dwie części (mniejszą i większą). Do mniejszej części masy twarogowej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej (i ostudzoną) czekoladę, zmiksować. Część białej masy wylać na przygotowany spód ciasteczkowy, resztę zostawić. Ułożyć w środku truskawki, przekrojone na pół, środkami do góry. Następnie wyłożyć masę czekoladową, delikatnie wyrównać.
Na wierzch wylać resztę masy serowej białej. Na górę poukładać truskawki, przekrojone na pół, środkami do góry.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, nie otwierać przez około pół godziny. Następnie uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika (np wkładając drewnianą łyżkę, by się nie zamknął) i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznego :)