Sernik z tartym ciastem czkoladowym

Na zegarze wybiła 20, a mi zrobił się wielka ochota na sernik! Długo nie czekając odpaliłam komputer, trochę poklikałam (szukając przepisu), męża wysłałam do sklepu po brakujące składniki (głównie ser) i wzięłam się do roboty. A roboty nie było dużo, więc to przepis dobry na szybkie, wieczorne wyzwanie cukiernicze.

Zdjęcie - Sernik z tartym ciastem czkoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z tartym ciastem czkoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik z tartym ciastem czkoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik z tartym ciastem czkoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik z tartym ciastem czkoladowym

Agata, 28 lutego 2010

Zdjęcie - Sernik z tartym ciastem czkoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • spód
  • mąka pszenna - 230 g
  • masło - 110 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżka
  • cukier puder - 2 łyżki
  • mleko - 2 łyżki
  • masa serowa
  • twaróg - 600 g, trzykrotnie mielony
  • jajko - 2 szt
  • cukier - 1 i 1/2 szklanki
  • skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • skórka z cytryny - 1 łyżka

Sposób przygotowania

Wymieszać w dużej misce mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, kakao, cukier oraz mleko. Rękoma zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, włożyć na min. 1/2 godziny do lodówki.

W tym czasie zmiksować serek, żółtka, wanilię, skórkę cytrynową, skrobię i cukier na puszystą masę. W kolejnej misce ubić białka na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą serową.

Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno foremki (o średnicy ok.23 cm), na wierzch wylać masę serową, wierzch pokryć drugą porcją startego surowego ciasta. Piec w 175oC ok. 50 minut (po upieczeniu środek pozostanie półpłynny, ale zestali się po wystudzeniu).

Kategorie przepisów

Podobne przepisy