Sernik z tartym ciastem czkoladowym
Na zegarze wybiła 20, a mi zrobił się wielka ochota na sernik! Długo nie czekając odpaliłam komputer, trochę poklikałam (szukając przepisu), męża wysłałam do sklepu po brakujące składniki (głównie ser) i wzięłam się do roboty. A roboty nie było dużo, więc to przepis dobry na szybkie, wieczorne wyzwanie cukiernicze.
Sernik z tartym ciastem czkoladowym
Składniki
- spód
- mąka pszenna - 230 g
- masło - 110 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- kakao - 1 łyżka
- cukier puder - 2 łyżki
- mleko - 2 łyżki
- masa serowa
- twaróg - 600 g, trzykrotnie mielony
- jajko - 2 szt
- cukier - 1 i 1/2 szklanki
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- cukier waniliowy - 1 łyżka
- skórka z cytryny - 1 łyżka
Sposób przygotowania
Wymieszać w dużej misce mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, kakao, cukier oraz mleko. Rękoma zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, włożyć na min. 1/2 godziny do lodówki.
W tym czasie zmiksować serek, żółtka, wanilię, skórkę cytrynową, skrobię i cukier na puszystą masę. W kolejnej misce ubić białka na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą serową.
Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno foremki (o średnicy ok.23 cm), na wierzch wylać masę serową, wierzch pokryć drugą porcją startego surowego ciasta. Piec w 175oC ok. 50 minut (po upieczeniu środek pozostanie półpłynny, ale zestali się po wystudzeniu).