Sernik z rosą

Sernik z rosą

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sernik z rosą w moim domu gościł od jakiegoś czasu, ale w tej wersji zrobiłam go pierwszy raz na chrzest córki. Moi bliscy jednogłośnie orzekli, że to najlepszy sernik jaki robiłam, a moja mama ostatnio jak pytam co upiec to domaga się właśnie tego sernika, bo jest taki pyszny. Dlatego zapraszam spróbujcie i oceńcie sami.

Spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła

Z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, im dłużej tym lepiej. Schłodzony spód wałkujemy na wielkość blaszki (u mnie 23x35 cm) i zapiekamy na złoty kolor, ok 10-15 minut w 180 st. C

Masa serowa:

  • 1 kg dobrego twarogu
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • 2 budynie
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju

Ucieramy żółtka z cukrem do białości, następnie dodajemy pozostałe składniki i krótko miksujemy, tylko do uzyskania jednolitej masy. Ser wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy godzinę w 170 st. C

Beza:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • szklanka cukru

Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu uzyskania gęstej błyszczącej piany. Bezę wykładamy na zapieczony ser i pieczemy 15 minut w 150 st. C. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy w chłodne miejsce.

Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik z rosą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów