Sernik z rodzynkami
Najprostszy sernik z rodzynkami. Mało przy nim pracy, a efekt końcowy zachwyca smakiem. Przepis znalazłam u Liski, zmieniłam troszkę spód, zamiast bułki tartej dałam pokruszone ciasteczka i zrezygnowałam z cukru. Powiem Wam, że to smakowite ciasto na jesienne dni, a może komuś przyda się przepis na nadchodzące małymi krokami święta?
Pozdrawiam ciepło i życzę miłego weekendu:)
Składniki na spód:
*50 g masła
*50 g bułki tartej (dałam pokruszone ciastka Digestive, ok. 180g)
*1 łyżka cukru (pominęłam)
Wymieszać łyżką lub mikserem.
Masę przelożyć na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Ja pokruszyłam ciastka, które wymieszałam z roztopionym masłem tak by miały konsystencję mokrego piasku.
Składniki na masę:
*700 g sera kremowego (użyłam wiaderkowy do wypieków)
*200 g cukru pudru
*2 jajka
*250 ml śmietany kremówki
*40 g mąki
*100 g rodzynek
Zmiksować ser z cukrem, następnie dodać jajka, śmietanę i mąkę. Dodać rodzynki i wymieszać masę łyżką. Wlać na spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec 45 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i poczekać aż sernik ostygnie.
Smacznego!