Sernik z rodzynkami

Sernik z rodzynkami

                      Najprostszy sernik z rodzynkami. Mało przy nim pracy, a efekt końcowy zachwyca smakiem. Przepis znalazłam u Liski, zmieniłam troszkę spód, zamiast bułki tartej dałam pokruszone ciasteczka i zrezygnowałam z cukru. Powiem Wam, że to smakowite ciasto na jesienne dni, a może komuś przyda się przepis na nadchodzące małymi krokami święta?

Pozdrawiam ciepło i życzę miłego weekendu:)

Zdjęcie - Sernik z rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

*50 g masła
*50 g bułki tartej (dałam pokruszone ciastka Digestive, ok. 180g)
*1 łyżka cukru (pominęłam)

Wymieszać łyżką lub mikserem.
Masę przelożyć na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Ja pokruszyłam ciastka, które wymieszałam z roztopionym masłem tak by miały konsystencję mokrego piasku.

Składniki na masę:

*700 g sera kremowego (użyłam wiaderkowy do wypieków)
*200 g cukru pudru
*2 jajka
*250 ml śmietany kremówki
*40 g mąki
*100 g rodzynek

Zmiksować ser z cukrem, następnie dodać jajka, śmietanę i mąkę. Dodać rodzynki i wymieszać masę łyżką. Wlać na spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec 45 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i poczekać aż sernik ostygnie.

Smacznego!

Zdjęcie - Sernik z rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów