Sernik z rabarbarem
No i nadeszła pora na kolejny sernik!
Tym razem zapraszam Was na typowo sezonową wersję – wersję z rabarbarem.
Pamiętajcie, że rabarbar na targach jest wyjątkowo krótko – trzeba korzystać z jego dobroci i cieszyć się jego smakiem, póki jest.
Na blogu znajdziecie mnóstwo smakołyków z rabarbarem ( tutaj ), w tym jeden sernik, ale w zupełnie innym wydaniu niż ten dzisiejszy.
Pokazany dziś robi się bardzo szybko i jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Taki sernik z rabarbarem z całą pewnością zachwyci wszystkich wielbicieli serników, a może i przyciągnie do siebie tych, którzy za rabarbarem nie przepadają.
Koniecznie spróbujcie!
Składniki na sernik z rabarbarem:
* rabarbar – 500 g
* twaróg sernikowy – 1 kg
* jajko L – 5 szt
* masło – 200 g
* cukier – 200 g
* cukier puder – 60 g
* cukier z wanilią – 1 łyżka
* śmietana 30% lub 36% – 330 ml
* kwaśna śmietana 18% – 25 g
* budyń waniliowy bez cukru – 50 g
* mąka pszenna – 240 g
* proszek do pieczenia – 4 g
Jak upiec sernik z rabarbarem?
SPÓD:
Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, proszek do pieczenia .
Dodajemy jajko, wlewamy 100 g roztopionego masła.
Dodajemy kwaśną śmietanę i wszystko razem mieszamy ( na początku łyżką).
Następni wyrabiamy ręką do połączenia.
Wyklejamy formę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko ugniatamy.
Pieczemy ok. 15 minut w 170C.
RABARBAR:
Rabarbar ( umyty ) kroimy na małe kawałki ( starsze łodygi obieramy ).
Obsypujemy 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.
MASA:
4 jajka łączymy z cukrem, miksujemy na puch.
Do ubitej masy dodajemy twaróg łyżka po łyżce.
Wsypujemy budyń, wlewamy 100g roztopionego i przestudzonego masła.
Krótko miksujemy do połączenia masy.
Wlewamy śmietanę kremówkę, krótko miksujemy do połączenia składników.
CAŁOŚĆ:
Na podpieczony spód wyciągamy rabarbar.
Zalewamy masą serową, wygładzamy.
Pieczemy ok. 60-70 minut w 160C góra/dół.
Studzimy w zamkniętym piekarniku.
Ps. na spód piekarnika możemy ustawić naczynie z gorącą wodą – para z całą pewnością dobrze mu zrobi.
Smacznego!
! Zobaczcie też inne ciasta z rabarbarem na blogu!
Ps. jeśli chcecie być na bieżaco z moimi kulinarnymi poczynaniami zapraszam na IG – TUTAJ!