Sernik z rabarbarem

Sernik z rabarbarem

No i nadeszła pora na kolejny sernik!

Tym razem zapraszam Was na typowo sezonową wersję – wersję z rabarbarem.

Pamiętajcie, że rabarbar na targach jest wyjątkowo krótko – trzeba korzystać z jego dobroci i cieszyć się jego smakiem, póki jest.

Na blogu znajdziecie mnóstwo smakołyków z rabarbarem ( tutaj ), w tym jeden sernik, ale w zupełnie innym wydaniu niż ten dzisiejszy.

Pokazany dziś robi się bardzo szybko i jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Taki sernik z rabarbarem z całą pewnością zachwyci wszystkich wielbicieli serników, a może i przyciągnie do siebie tych, którzy za rabarbarem nie przepadają.

Koniecznie spróbujcie!

Zdjęcie - Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! Sernik z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! Sernik z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sernik z rabarbarem:

* rabarbar – 500 g

* twaróg sernikowy – 1 kg

* jajko L – 5 szt

* masło – 200 g

* cukier – 200 g

* cukier puder – 60 g

* cukier z wanilią – 1 łyżka

* śmietana 30% lub 36% – 330 ml

* kwaśna śmietana 18% – 25 g

* budyń waniliowy bez cukru – 50 g

* mąka pszenna – 240 g

* proszek do pieczenia – 4 g

 

Jak upiec sernik z rabarbarem?

SPÓD:

Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, proszek do pieczenia .

Dodajemy jajko, wlewamy 100 g roztopionego masła.

Dodajemy kwaśną śmietanę i wszystko razem mieszamy ( na początku łyżką).

Następni wyrabiamy ręką do połączenia.

Wyklejamy formę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko ugniatamy.

Pieczemy ok. 15 minut w 170C.

RABARBAR:

Rabarbar ( umyty ) kroimy na małe kawałki ( starsze łodygi obieramy ).

Obsypujemy 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy.

Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.

MASA:

4 jajka łączymy z cukrem, miksujemy na puch.

Do ubitej masy dodajemy twaróg łyżka po łyżce.

Wsypujemy budyń, wlewamy 100g roztopionego i przestudzonego masła.

Krótko miksujemy do połączenia masy.

Wlewamy śmietanę kremówkę, krótko miksujemy do połączenia składników.

CAŁOŚĆ:

Na podpieczony spód wyciągamy rabarbar.

Zalewamy masą serową, wygładzamy.

Pieczemy ok. 60-70 minut w 160C góra/dół.

Studzimy w zamkniętym piekarniku.

Ps. na spód piekarnika możemy ustawić naczynie z gorącą wodą – para z całą pewnością dobrze mu zrobi.

Smacznego!

! Zobaczcie też inne ciasta z rabarbarem na blogu!

Zdjęcie - Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! Sernik z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! Sernik z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! Sernik z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! Sernik z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! Sernik z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! Sernik z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! Sernik z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! Sernik z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! Sernik z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! Sernik z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! Sernik z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! Sernik z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! Sernik z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! Sernik z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ps. jeśli chcecie być na bieżaco z moimi kulinarnymi poczynaniami zapraszam na IG – TUTAJ!

 

Kategorie przepisów