Sernik z pierniczkami
Przepis pochodzi ze stronki mojewypieki (dziękuję za inspirację), troszke go zmieniłam dla własnych potrzeb. Wyszło przepysznie :)
Składniki na spód:
* około 190g ciastek Digestive w czekoladzie (ja dałam bez czekolady , bo akurat tych w czekoladzie nie bylo ;) ale lepsze pewnie będą te w czekoladzie, ciasto będzie bardziej mokre).
* 60g masła
Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć folią aluminiową. Pokruszyć ciastka i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na tortownicę. Włożyć ją do lodówki na czas przygotowania masy twarogowej.
Składniki na masę serową:
* 80 dag sera twarogowego (ja dałam taki gotowy specjalny do pieczenia serników)
* 4 jaja
* 1 łyżka budyniu waniliowego
* 150g cukru
* 2/3 łyżki kaszy manny
* 75 g miękkiego masła
* 1 cukier waniliowy
* około 200-250 g pierniczków (mogą być z nadzieniem, ja dałam bez nadzienia)
*aromat rumowy
Dodatkowo do posypania - kilka kostek czekolady
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat.
Zmiksować składniki dokładnie.
Białka ubić na sztywną pianę (można dodac troszke soli, wtedy lepiej sie ubiją). Po ubiciu dodać do masy serowej delikatnie mieszając.
Wyjąć z lodówki tortownicę. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie wartstwę pierniczków i resztę masy.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy w wyłączonym piekarniku aby sernik nie opadł.
Po wystudzeniu wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Smacznego. :)