Sernik z palonym masłem
Że uwielbiam serniki ( piec i jeść! ) to chyba już wszyscy wkoło wiedzą.
Ostatnio stworzyłam kolejne, słodkie, kulinarne dzieło!
Mam dla Was przepis na genialny sernik z palonym masłem.
Palone masło nadaje mu orzechowego posmaku.
Jest niesamowicie delikatny, kremowy …. a zapieczony na górze brązowy cukier sprawia, że na myśl przychodzi nam najlepsze creme brulle.
Jest niesamowicie łatwy do zrobienia!
Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie swoich gości!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 20 cm )
SPÓD:
* orzechy włoskie – 100 g
* bułka tarta – 0,5 szkl
* cukier – 4 łyżki
* sól – 1 szczypta
* masło – 80 g
MASA SEROWA:
* masło min. 82% – 150 g
* drobny cukier – o,5 szkl
* serek Philadelphia – 500 g
* jajko – 4 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Orzechy prażymy na suchej patelni, miksujemy na „pył”.
Masło topimy na patelni, dodajemy bułkę tartą, cukier i sól, smażymy do lekkiego zrumieniania, dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatamy, chłodzimy w lodówce.
MASA SEROWA:
Masło roztapiamy na patelni z jasnym dnem, kiedy zacznie się pienić mieszamy i smażymy do momentu aż uzyska brązowo-karmelowy kolor ( uważajmy, by go nie spalić! ). Studzimy.
Do miski wsypujemy cukier, dodajemy masło, miksujemy, a następnie dodajemy serek ii jajka – wszystko razem ucieramy ( nie robimy tego długo i na mocnych obrotach, by nie napowietrzyć masy! .
Przelewamy o tortownicy i pieczemy 50 min / 150 C – robimy to w kąpieli wodnej – dzięki czemu ciasto będzie idealnie równe!
Chłodzimy, a przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i opalamy palnikiem.
Smacznego!