Sernik z nadziewanymi jabłkami
Jak już wiele razy mówiłam moja mama jest wielką miłośniczką serników!
To właśnie z myślą o niej przygotowuję co jakiś czas te słodkości , starając się , by za każdym razem było to coś innego , ale coś równie pysznego!
Dziś mam dla Was przepis na jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam!
Niesamowicie delikatny , kremowy …. na kruchym cieście …. z dodatkiem nadziewanych żurawiną jabłek!
Połączenie słodkiego sernika z kwaskowatym smakiem żurawiny tworzy nieziemską całość , której trudno się oprzeć!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 26 cm )
KRUCHE CIASTO:
* mąka pszenna – 400 g
* cukier puder – 80 g
* masło – 200 g
* jajko – 2 szt
MASA SEROWA :
* ser biały dwukrotnie mielony – 500 g
* śmietana kremówka – 100 ml
* jajko – 2 szt
* budyń waniliowy – 60 g
* cukier – 50 g
* cukier wanilinowy – 1 op
DODATKOWO:
* jabłka – 4 szt
* żurawina w syropie – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUCHE CIASTO:
Mąkę przesiewamy z cukrem,dodajemy masło oraz jajka – wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.
Zawijamy folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok.15-20 minut.
MASA SEROWA:
Ser biały ucieramy z kremówką , jajkami , proszkiem budyniowym i cukrami.
CAŁOŚĆ:
Nagrzewamy piekarnik do 180C.
Tortownicę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia.
Boki dokładnie!!! owijamy folią aluminiową.
Całość wkładamy do większej formy – będziemy piec w kąpieli wodnej!
Tortownicę wylepiamy rozwałkowanym ciastem ( zarówno spód jak i boki ), widelcem dziurawimy.
Jabłka myjemy , wydrążamy środki.
Na cieście układamy wydrążone jabłka , a następnie każde nadziewamy żurawiną.
Zalewamy masą serową.
Blachę zalewamy wrzącą wodą ( do połowy wysokości ).
Wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 55-60 minut.
Dokładnie studzimy!
Smacznego!
DRUKUJ: