Sernik z musem truskawkowym i białą czekoladą
Sezon truskawkowy zbliża się do nas wielkimi krokami!
Co prawda w sklepach można już dostać olbrzymie ( naprawdę olbrzymie :D ) truskawki, ale nie ma co ich porównywać do tych słodziutkich, którymi tak objadamy się w lecie.
CIEKAWOSTKA!
Nie wiem czy wiecie , ale truskawki są dziełem człowieka, a nie przyrody, nie ma bowiem truskawek rosnących dziko.
Powstały w połowie XVII wieku ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek.
Mają wiele właściwości zdrowotnych – zawierają beta-karoten i witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez.
Mają dużo błonnika, w tym rozpuszczalnego, czyli pektyny, oraz bromelinę – enzym rozkładający białka.
Bromelina poprawia trawienie i przemianę materii, wspomaga usuwanie toksyn, ma też działanie przeciwzapalne – pomaga leczyć zapalenie zatok i żył oraz urazy sportowców.
Truskawki mają działanie krwiotwórcze, wzmacniają organizm. Poleca się je chorym na wątrobę, nerki, reumatyzm.
A 100g ma tylko 28 kcal!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik z truskawkami i białą czekoladą .
Sernik bez pieczenia … na kruchych ciasteczkach.
Tak delikatny , że swoją konsystencją przypomina mus , a biała czekolada i soczyste truskawki nadają mu iście królewskiego charakteru.
Taki sernik z truskawkami i białą czekoladą jest idealnym pomysłem np. na randkę – gwarantuję , że traficie prosto do serca przez żołądek!
SKŁADNIKI:
SPÓD:
* herbatniki – ok. 2 szkl
* masło – 90 g
* cukier puder – 2 łyżki
MASA SEROWA:
* ser biały 3x mielony – 300 g
* jogurt grecki – 200 g
* cukier puder – 60 g
* wanilia – 1 laska
* żelatyna – 3 łyżeczki
* woda – 20 ml
MUS:
* truskawki – 400 g
* jogurt grecki – 100 ml
* sok z cytryny – 1 łyżka
* cukier puder – 4 łyżki
* żelatyna – 4 łyżeczki
* woda – 50 ml
BIAŁA CZEKOLADA:
* biała czekolada – 100 g
* śmietana 30% – 50 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Drobno pokruszone herbatniki mieszamy z cukrem pudrem i roztopionym masłem, wyklejamy tortownicę ( u mnie 20 cm ).
MASA SEROWA:
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy cały czas mieszając, studzimy.
Ser biały i jogurt grecki miksujemy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.
Dodajemy żelatynę i wszystko bardzo dokładnie mieszamy, wylewamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki do stężenia.
MUS TRUSKAWKOWY:
3/4 truskawek ( reszta do przybrania ) miksujemy na puree z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody,odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy mieszając , studzimy.
Do musu dodajemy jogurt oraz żelatynę i wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na stężałą masę serową.
Wstawiamy do lodówki.
BIAŁA CZEKOLADOWA:
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ze śmietaną, a następnie przestudzoną wylewamy na stężały mus truskawkowy,
Dekorujemy truskawkami i kroimy po zastygnięciu.
Smacznego!