Sernik z morelami i kruszonką
Oj, dawno nie było u nas sernika… ;-) Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik z morelami i kruszonką. Oczywiście możecie go też przygotować w wersji z brzoskwiniami. Sernik ten, choć nie jest bardzo słodki, z dodatkiem kwaskowych moreli, chrupiącej i słodkiej (bo posypanej cukrem pudrem) kruszonki bardzo nam smakował. Majka – u której na blogu znalazłam ten przepis, robiła go z serkiem quark. Ja zrobiłam go z serkiem kremowym, a dodatkowo użyłam do przygotowania trochę większych (na 0,75 ml) budyniów, przez co niestety sernik był trochę zwarty, ale i tak bardzo smaczny! Zapraszam na sernik z morelami i kruszonką. :-)
Sernik z morelami i kruszonkąSkładniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
Kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów bez skórki
- 100 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 jajko
- 125 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 1 puszka moreli w syropie (480 g po odsączeniu)
- 750 g tłustego sera, może być quark (ja dałam kremowy serek typu Philadelphia)* -w temperaturze pokojowej
- 2 op. budyniu waniliowego w proszku (na 0,5 litra mleka każdy)
- 70 g cukru
- 4 jajka (dałam 5) w temperaturze pokojowej
- tłuszcz do formy
* czyli może być: serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy z Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla…
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do połączenia składników. Następnie owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu 2/3 ciasta rozwałkować (moje było dość klejące, więc starałam się rozwałkować je między dwoma kawałkami folii lekko podsypane mąką) na okrąg większy od średnicy tortownicy. Tortownicę wysmarować tłuszczem (u mnie olej) i wylepić ciastem spód i dość wysoko brzegi. W oryginalny przepisie od razu wylewamy na spód masę serową i pieczemy… ja jednak najpierw podpiekłam spód w 180 stopniach aż lekko się zrumienił -około 10-15 minut -a dopiero po przestudzeniu wylałam na niego masę serową…
Morele odsączyć na sicie. Wszystkie pozostałe składniki na masę serową zmiksować, tylko do połączenia. Wylać masę na spód a następnie na wierzch powciskać odsączone morele. Na koniec z pozostałe ciasto rozdrobnić na wierzchu sernika.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę. (W przepisie było na 200 stopni, ale bałam się, że wierzch mi się za bardzo przypali…)
Wystudzić na kratce i schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)