Sernik z makiem
Nie możesz się zdecydować: sernik czy makowiec? Oto nadchodzę z pomocą i przepisem na obłędnie pyszny sernik z makiem! Taka wersja 2w1 może zakończyć Twoje odwieczne problemy ze zdecydowaniem, jakie ciasto upiec na najbliższą Wielkanoc :)
Przepis - Wydrukuj przepisTo ciasto, któremu na pewno bliżej do sernika niż makowca, mak to jednak miły i przyznam, że dość zaskakujący w smaku dodatek. Gładka masa serowa wspaniale kontrastuje z małymi, twardymi makowymi kuleczkami. To naprawdę warte wypróbowania połączenie.
Dodatkowo brzegi ciasta i jego dno wysypane zostały przed pieczeniem makiem, brzeg więc chrupie makowo jak oszalały, absolutnie wspaniałe wykończenie ciasta.
To sernik bardzo kremowy i lekki, pieczony bez spodu. Oczywiście, jeśli macie ochotę, możecie wzbogacić ciasto dodatkowym spodem np. pokruszonymi kruchymi ciasteczkami czekoladowymi, połączonymi z masłem i podpieczonymi przed dodaniem masy serowej. Będzie pysznie!
Sernik z makiem piekę do momentu, gdy ciągle jest jeszcze odrobinę „galaretowaty”, nie zupełnie ścięty i zostawiam do zupełnego ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, a bardzo lekko (na ok. 1-2 cm) uchylonymi drzwiczkami. Wychodzi wtedy doskonały!
Sernik piekłam w foremce o średnicy ok. 20 cm.
Jeśli masz ochotę na inne wielkanocne serniki, polecam z całego serca przepis na
Składniki:- twaróg sernikowy - 500 g
- ricotta - 500 g
- cukier - 1/2 szklanki
- jajko - 6 szt
- mleko skondensowane - 400 g (z puszki)
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- mak - 1 szklanka
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- tłuszcz do nasmarowania formy - np. 2 łyżki masła
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i całą foremkę dokładnie wysmaruj masłem.
- Do tortownicy wsyp ok. 1/2 maku i dokładnie obsyp brzegi i dno tortownicy, żeby mak dokładnie przyległ do ścianek.
- Twaróg i ricottę zmiksuj z cukrem przez ok. 3 min.
- Cały czas miksując wbijaj kolejno jajka.
- Dodaj ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj.
- Wsyp mak, wymieszaj.
- Masę wlej do tortownicy.
- Sernik włóż do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz przez 10 minut, a następnie zmniejsz temp. do 160 oC i piecz przez kolejnych ok. 60-80 minut.
- Sernik z makiem piekę do momentu, gdy ciągle jest jeszcze odrobinę „galaretowaty”, nie zupełnie ścięty i zostawiam do zupełnego ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, a bardzo lekko (na ok. 1-2 cm) uchylonymi drzwiczkami. Wychodzi wtedy doskonały!