Sernik z makiem

Sernik z makiem
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Sernik z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie możesz się zdecydować: sernik czy makowiec? Oto nadchodzę z pomocą i przepisem na obłędnie pyszny sernik z makiem! Taka wersja 2w1 może zakończyć Twoje odwieczne problemy ze zdecydowaniem, jakie ciasto upiec na najbliższą Wielkanoc :)

Przepis - Wydrukuj przepis

To ciasto, któremu na pewno bliżej do sernika niż makowca, mak to jednak miły i przyznam, że dość zaskakujący w smaku dodatek. Gładka masa serowa wspaniale kontrastuje z małymi, twardymi makowymi kuleczkami. To naprawdę warte wypróbowania połączenie.

Dodatkowo brzegi ciasta i jego dno wysypane zostały przed pieczeniem makiem, brzeg więc chrupie makowo jak oszalały, absolutnie wspaniałe wykończenie ciasta.

Zdjęcie - Sernik z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To sernik bardzo kremowy i lekki, pieczony bez spodu. Oczywiście, jeśli macie ochotę, możecie wzbogacić ciasto dodatkowym spodem np. pokruszonymi kruchymi ciasteczkami czekoladowymi, połączonymi z masłem i podpieczonymi przed dodaniem masy serowej. Będzie pysznie!

Sernik z makiem piekę do momentu, gdy ciągle jest jeszcze odrobinę „galaretowaty”, nie zupełnie ścięty i zostawiam do zupełnego ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, a bardzo lekko (na ok. 1-2 cm) uchylonymi drzwiczkami. Wychodzi wtedy doskonały!

Zdjęcie - Sernik z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik piekłam w foremce o średnicy ok. 20 cm.

Jeśli masz ochotę na inne wielkanocne serniki, polecam z całego serca przepis na

  • sernik z bakaliami i czekoladą- KLIK!
  • sernik na spodzie z ciasteczek- KLIK!
Składniki:
  • twaróg sernikowy - 500 g
  • ricotta - 500 g
  • cukier - 1/2 szklanki
  • jajko - 6 szt
  • mleko skondensowane - 400 g (z puszki)
  • naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • mak - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • tłuszcz do nasmarowania formy - np. 2 łyżki masła
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
  1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i całą foremkę dokładnie wysmaruj masłem.
  2. Do tortownicy wsyp ok. 1/2 maku i dokładnie obsyp brzegi i dno tortownicy, żeby mak dokładnie przyległ do ścianek.
  3. Twaróg i ricottę zmiksuj z cukrem przez ok. 3 min.
  4. Cały czas miksując wbijaj kolejno jajka.
  5. Dodaj ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj.
  6. Wsyp mak, wymieszaj.
  7. Masę wlej do tortownicy.
  8. Sernik włóż do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz przez 10 minut, a następnie zmniejsz temp. do 160 oC i piecz przez kolejnych ok. 60-80 minut.
  9. Sernik z makiem piekę do momentu, gdy ciągle jest jeszcze odrobinę „galaretowaty”, nie zupełnie ścięty i zostawiam do zupełnego ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, a bardzo lekko (na ok. 1-2 cm) uchylonymi drzwiczkami. Wychodzi wtedy doskonały!

Kategorie przepisów