Sernik z lemon curd
Robiłam lemon curd, więc czas na sernik z tymże cytrynowym kremem. Pyszny, delikatnie cytrynowy, ciężki sernik. Lemon curd jest tutaj robiony z masłem, ale można wykonać go na podstawie tego przepisu, bez masła. W każdym razie sernik jest smakowity, słonecznie żółty, bardzo polecam! Skorzystałam z przepisu od Dorotuś, zwiększając odrobinę ilość sera w przepisie.
Składniki na spód:
*250 g ciastek digestive (lub innych pełnoziarnistych)
*110 g masła
Ciastka pokruszyć na piasek, masło roztopić. Masło wymieszać z ciastkami. Tortownicę o średnicy 21 cm (u mnie 23cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Składniki na masę serową:
*750 g twarogu 3-krotnie zmielonego lub twarogu śmietankowego sernikowego (ja dałam 850g twarogu wiaderkowego do serników)
*pół szklanki (110 g ) drobnego cukru
*2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
*3 jajka
Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu.
Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na spód z ciastek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić sernik (najlepiej w lekko uchylonym piekarniku).
Składniki na lemon curd:
*45 g masła
*pół szklanki (110 g) drobnego cukru do wypieków
*1 jajko, roztrzepane
*1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
*2 łyżki soku z cytryny
Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę umieścić w szklanej miseczce, którą ustawić na rondelku z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej mieszając, aż zgęstnieje (mój gotował się dość długo). Lekko przestudzić (może być lekko ciepły).
Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)