Sernik z jagodami.

Sernik z jagodami.

Czego by nie napisać o jagodach, wszystko sprowadza się do tego, że to owoce, które większości z nas kojarzą się z beztroskim dzieciństwem. To wtedy najmniej zważało się na wygląd zewnętrzny, to wtedy fioletowe buzie wprawiały w radosny nastrój, to właśnie wtedy jagodzianki smakowały najlepiej i dokładnie wtedy najmniej trzeba było się schylać do krzaczków pełnych czarnych kuleczek.

Ależ ja wtedy je lubiłam…

A teraz lubię je tak samo bardzo, ale ich ceny rosną z roku na rok, a słoiczki magiczną siłą robią się coraz mniejsze. Muszę sprawdzić, czy litr wciąż jest tym samym, starym litrem…

Jeśli nie przeszkadza Wam fioletowy uśmiech, a jagody wprawiają Was w ten sam magiczny dobry nastrój, może skusicie się na fenomenalny sernik z jagodami.

To jeden z tych, które nie opadają z prostej przyczyny – nie wyrastają, co zupełnie nie przeszkadza mu w byciu przepysznym!

Zdjęcie - Sernik z jagodami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tego sernika użyłam zwykłego twarogu w kostce. Zmielony w misce blendera stał się aksamitny i gładki, a jednocześnie niezbyt płynny. Dokładnie taki, jaki powinien być twaróg do sernika. Ciasto z takiego sera naprawdę nie ma sobie równych. Gorąco polecam ten sposób przygotowania. Pracy niewiele, a efekt – wielkie „wow”. Jeśli natomiast wolicie upiec sernik z większą ilością masy serowej, zwiększcie jej ilość o połowę. Pozostałe elementy mogą zostać w niezmienionej ilości.

Jeżeli natomiast preferujecie bardzo słodkie desery, możecie rozważyć zwiększenie ilości cukru do 1/2 szklanki lub oprószyć upieczony sernik cukrem pudrem.

Składniki:

forma ok.20x25cm

  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • 500g twarogu półtłustego w kostce lub mielonego co najmniej dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki jagód

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki wyjmij z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej.
  • Masło rozpuść.
  • Herbatniki pokrusz lub rozdrobnij w blenderze. Dodaj rozpuszczone masło i dokładni wymieszaj.
  • Blachę wysyp herbatnikami i wyrównaj. Dokładnie dociśnij, aby utworzyć spód sernika. Wstaw do lodówki, by spód stężał.
  • Twaróg zmiel w misce blendera na gładką masę. Przełóż do miski.
  • Do sera dodaj skórkę z cytryny, jajka, kremówkę oraz cukier i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Masę serową wyłóż na spód z herbatników.
  • Na wierzch wysyp umyte i odsączone jagody.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165ºC i piecz przez około 30-45 minut do momentu aż masa serowa na środku zastygnie i będzie po poruszeniu blachą drżała jak galaretka.
  • Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na -20-30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto i ostudź.
  • Zimny sernik schłodź w lodówce.

Smacznego!

Zdjęcie - Sernik z jagodami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z jagodami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z jagodami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów