Sernik z jagodami.
Czego by nie napisać o jagodach, wszystko sprowadza się do tego, że to owoce, które większości z nas kojarzą się z beztroskim dzieciństwem. To wtedy najmniej zważało się na wygląd zewnętrzny, to wtedy fioletowe buzie wprawiały w radosny nastrój, to właśnie wtedy jagodzianki smakowały najlepiej i dokładnie wtedy najmniej trzeba było się schylać do krzaczków pełnych czarnych kuleczek.
Ależ ja wtedy je lubiłam…
A teraz lubię je tak samo bardzo, ale ich ceny rosną z roku na rok, a słoiczki magiczną siłą robią się coraz mniejsze. Muszę sprawdzić, czy litr wciąż jest tym samym, starym litrem…
Jeśli nie przeszkadza Wam fioletowy uśmiech, a jagody wprawiają Was w ten sam magiczny dobry nastrój, może skusicie się na fenomenalny sernik z jagodami.
To jeden z tych, które nie opadają z prostej przyczyny – nie wyrastają, co zupełnie nie przeszkadza mu w byciu przepysznym!
Do tego sernika użyłam zwykłego twarogu w kostce. Zmielony w misce blendera stał się aksamitny i gładki, a jednocześnie niezbyt płynny. Dokładnie taki, jaki powinien być twaróg do sernika. Ciasto z takiego sera naprawdę nie ma sobie równych. Gorąco polecam ten sposób przygotowania. Pracy niewiele, a efekt – wielkie „wow”. Jeśli natomiast wolicie upiec sernik z większą ilością masy serowej, zwiększcie jej ilość o połowę. Pozostałe elementy mogą zostać w niezmienionej ilości.
Jeżeli natomiast preferujecie bardzo słodkie desery, możecie rozważyć zwiększenie ilości cukru do 1/2 szklanki lub oprószyć upieczony sernik cukrem pudrem.
Składniki:
forma ok.20x25cm
- 200g herbatników
- 100g masła
- 500g twarogu półtłustego w kostce lub mielonego co najmniej dwukrotnie
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1,5 szklanki jagód
Przygotowanie krok po kroku:
- Wszystkie składniki wyjmij z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej.
- Masło rozpuść.
- Herbatniki pokrusz lub rozdrobnij w blenderze. Dodaj rozpuszczone masło i dokładni wymieszaj.
- Blachę wysyp herbatnikami i wyrównaj. Dokładnie dociśnij, aby utworzyć spód sernika. Wstaw do lodówki, by spód stężał.
- Twaróg zmiel w misce blendera na gładką masę. Przełóż do miski.
- Do sera dodaj skórkę z cytryny, jajka, kremówkę oraz cukier i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
- Masę serową wyłóż na spód z herbatników.
- Na wierzch wysyp umyte i odsączone jagody.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165ºC i piecz przez około 30-45 minut do momentu aż masa serowa na środku zastygnie i będzie po poruszeniu blachą drżała jak galaretka.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na -20-30 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i ostudź.
- Zimny sernik schłodź w lodówce.
Smacznego!