Sernik z jagodami i mascarpone
Kremowy sernik z dużą ilością jagód i spodem z dodatkiem orzeszków pistacjowych - idealny sernik na lato. Cudownie kremową konsystencję zawdzięcza dodatkowi serka mascarpone. Wyjątkowo krótki czas pieczenia jak na sernik, bo tylko 30 minut zachęca do wypróbowania. Przepis bardzo prosty, na pewno Cię nie zawiedzie. Inspirowałam się tym przepisem.
Składniki na spód:
80 g obranych orzeszków pistacjowych
80 g sucharków pełnoziarnistych
60 g masła
Składniki na masę serową:
500 g sera twarogowego
250 g serka mascarpone
3/4 szklanki ksylitolu
2 łyżki mączki kukurydzianej/ Mondaminy
2 jajka
esencja waniliowa
Dodatkowo:
2 szklanki jagód
Wykonanie:
- obrane ze skorupek orzeszki, sucharki i zimne masło umieścić w kielichu blendera i zmiksować do dowolnej konsystencji. Zmielilam dość grubo. Masę wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i ucisnąć łyżką
- wszystkie składniki na masę serową wymieszać przy pomocy miksera, następnie wylać na przygotowany spód. Na górę wysypać połowę jagód
- sernik piec w 180`C 30- 40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości użytej foremki. Im wieksza średnica, tym krótszy czas pieczenia. Studzić na kratce. Najsmaczniejszy schłodzony w lodówce. Przed podaniem na serniku rozsypać resztę jagód