Sernik z gotowanym budyniem
Wiaderko twarogu czekało na wykorzystanie od jakiegoś czasu, aż w końcu trza było coś zrobić...tylko co?..no , oczywiście sernik, tylko jaki? mam zapisanych sporo przepisów na serniki do wypróbowania, ale wczoraj znów szperałam w necie i tutaj znalazłam sernik z gotowanym budyniem..Do masy serowej dodaje się ugotowany budyń i jeszcze dodatkowo budyń w proszku..no i jeszcze kilka innych składników..Sernik wyszedł pyszny, polecam..ja na pewno jeszcze kiedyś zrobię, tylko zmniejszę ciut ilość ciasta kruchego i dam owoce, bo tym razem jest bez owoców.
Ciasto dodaję do wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę -Słodkości na Dzień Babci..no, i dla dziadków też.Razem ze mną ciasta piekły :cdn.
Ciasto
- 40 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 10 dkg cukru
- 1 jajko
- 3 – 4 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki sody
- 1-2 łyżki kakao
Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki [ zapomniałam o tym] .2/3 ciasta wylepić foremkę wyłożoną papierem,a resztę ciasta włożyć do zamrażarki.zamrażarki na czas przygotowania nadzienia.
Masa serowa:
- budyń:
- 600 ml mleka,
- 1/2 szkl.cukru,
- 2 budynie śmietankowe]
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 kg zmielonego twarogu
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- + 2 szklanki owoców (malin, wiśni – mogą być też mrożone) [ nie dawałam owoców]
Ugotować budyń i wystudzić.Jajka utrzeć z cukrem i przestudzonym budyniem. Dodać także twaróg ,budyń w proszku i mąkę. Gotową masę serową wylać na spód wyłożony w blaszce. Na wierzchu ułożyć owoce [ u mnie akurat bez owoców]. Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach na masę serową z owocami [ moje ciasto było za słabo schłodzone, nie dało się trzeć na tarce,więc rwałam małe kawałeczki ]. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
UDOSTĘPNIJ TEN POST Facebook Twitter Google + Pinterest