Sernik z dulce de leche
Sernik z dulce de leche to wspaniały sernik z masą kajmakową, który rozpływa się w ustach. Jest wspaniały, nie jest tak słodki jak mogłoby się wydawać, a dodatek cynamonu do ciasteczkowego spodu dodaje mu fajny, pachnący charakterek;) Powiem, że jest to jeden z najlepszych serników jakie mieliśmy okazję jeść! Mojemu Ukochanemu smakował wybornie i do razu zjadł 3 kawałki tego pysznego, wspaniale mokrego i cudownie pachnącego sernika. Za wspaniały przepis dziękuję Dorotuś :*
Składniki na spód:
*200g ciastek digestive w czekoladzie
*60g miękkiego masła
*pół łyżeczki cynamonu
Pokruszyć ciastka, dodać stopione masło, cynamon i wymieszać, aby masa konsystencją przypominała mokry piasek. Formę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową i wyrównać.
Składniki na masę serową:
*750g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (użyłam twarogu gotowego do wypieków)
*2/3 szklanki cukru
*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam aromatu waniliowego)
*3 jajka
*pół szklanki śmietany kremówki
*400g dulce de leche czyli gotowej masy krówkowej (kajmakowej)
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę. Po kolei wbijać jajka miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dolać kremówkę, mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować. Otrzymaną masę podzielić na dwie części (można dowolnie,ja podzieliłam tak, że masa biała stanowiła około 1/3 całości,ale można dowolnie, na przykład na 2 równe części). Jedną część zmiksować z 200g masy krówkowej.
Na masę ciasteczkową wyłożyć masę z kajmakiem, następnie wylać resztę kajmaku z puszki (200g). Jeśli będzie bardzo gęsta można ją podgrzać. Na masę kajmakową wyłożyć jasną masę serową. Widelcem lub patyczkiem zrobić esy-floresy do głębokości masy z kajmakiem, by powstał marmurkowy wzorek (u mnie kiepsko widoczny).
Piec około 1 godziny w 175 stopniach C. Wystudzić. Przed podaniem włożyć minimum na 3 godziny do lodówki. Ja włożyłam na całą noc.
Smacznego :)
I w promieniach słońca: