Sernik z czekoladą i truskawkami
Bardzo tęsknię za wiosną i latem, za wszystkimi pysznymi owocami, które uwielbiam. Dobrze, że w lipcu zamroziłam truskawki. Mogłam teraz je wyjąć, zjeść parę ;), a resztę dodać do ciasta. Upiekłam sernik z czekoladą i truskawkami, które jednak w tym cieście nie są dominujące, a są owocowym dodatkiem. Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny. Radzę zamiast budyniu waniliowego (którego użyłam) dodać budyń czekoladowy, sernik będzie na pewno ciemniejszy.
Ciasto dodaję do Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Atinka.
Inspirowałam się przepisem: Moje Wypieki, ale upiekłam właściwie zupełnie inny sernik.
Składniki na spód:
*150 g ciastek owsianych (użyłam digestive)
*2 łyżki kakao
*30 g masła roztopionego
Ciastka, kakao i masło umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
*1 kg twarogu mielonego
*3 jajka
*3/4 szklanki cukru
*100 g czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej
*125 ml śmietanki kremówki 36%
*2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu czekoladowego bez cukru (ja dałam waniliowy)
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ponadto:
*około 400 g truskawek (u mnie mrożone)
W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz roztopionej czekolady. Zmiksować do połączenia składników lub wymieszać rózgą kuchenną. Pod koniec miksowania dodać roztopioną czekoladę, nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać, poukładać truskawki i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik. Po upływie około pół godziny uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i tak wystudzić. Następnie ostudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)