Sernik z brzoskwiniami
Doskonały, klasyczny i lubiany chyba przez wszystkich :) Sernik z brzoskwiniami i pianką to jedna z najpopularniejszych wersji tego ciasta. I mimo że ja osobiście nie przepadam za sernikami na kruchym spodzie (wolę te zrobione z mielonych ciasteczek) to ten makował mi ogromnie, bo delikatna, kremowa masa serowa i brzoskwinie to coś, co Tygryski lubią najbardziej :)
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
ciasto:
400g mąki,
250g masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100g cukru pudru,
4 żółtka
masa serowa:
1kg mielonego twarogu,
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego,
125g stopionego masła,
3 jajka,
¾ szklanki cukru
ponadto:
1 lub 1,5 puszki brzoskwiń,
4 białka,
szczypta soli,
2/3 szklanki cukru
Przygotować kruche ciasto: masło posiekać na stolnicy razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Obie części owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do zamrażarki.
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 1 część ciasta zetrzeć na tarce i równomiernie rozprowadzić na dnie formy, dociskając lekko dłonią. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 20-25 minut, aż ciasto zrobi się złociste.
Przygotować masę serową: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać twaróg, stopione i ostudzone masło oraz mąkę ziemniaczaną.
Brzoskwinie osączyć, pokroić na kawałki.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż kryształki cukru rozpuszczą się.
Na zapieczony spód wylać masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek po kawałku. Następnie równo ułożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć drugą część zamrożonego kruchego ciasta. Piec ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Ciasto jest upieczone, jeśli wbity patyczek nie jest obklejony masą serową.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
(przepis z blogu Moje Wypieki)