Sernik z borówką amerykańską
Kupiłam borówki amerykańskie i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Najpierw planowałam użyć je do jagodzianek, ale wpadł mi w oko przepis na sernik jagodowy u Kasandry. Zapytałam więc mojego Ukochanego, co woli : jagodzianki czy sernik z borówkami. Chyba domyślacie się, co odpowiedział ;-).
Zapraszam zatem na pyszny, wilgotny, mięciutki sernik z borówkami amerykańskimi. Sernik, który szybko znika, który smakuje wspaniale w letni, sierpniowy dzień. Przepis i wykonanie troszkę zmodyfikowałam wg własnego widzimisię ;).
Ps. Uwaga, dużo zdjęć ;)
Składniki na spód (tortownica o średnicy 24 cm):
*200 g ciastek pełnoziarnistych (użyłam kokosowych)
*100 g miękkiego masła
Składniki na masę serową :
*1 śmietana kwaśna (200g)
*5 jajek
*1 kg sera twarogowego śmietankowego (użyłam wiaderkowego)
*3/4 szklanki cukru
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*ok. 250 -300 g jagód lub borówek
Wykonanie:
Masło utrzeć z pokruszonymi ciastkami i wyłożyć masą dno tortownicy wcześniej wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do lodówki.
Wszystkie składniki na masę serową, a więc: ser, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i śmietanę, zmiksować. Na końcu dodać jagody/borówki, zmiksować. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C i piec ok 60 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki.
Podawać z owocami.
Smacznego :)