Sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą
Składniki na sernik z białą czekoladą:
Spód sernika:
Sernik z białą czekoladą przepis
Krok 1.
Mam nadzieję, że przepis na sernik z białą czekoladą spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Cieszę się że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :) Zapraszam do obserwacji profilu na FB oraz Instagramie
@moja_ksiazka_kucharska
Miłego gotowania!
Niesamowicie kremowy i lekki sernik z białą czekoladą, na kruchym spodzie z herbatników, z subtelnym smakiem prawdziwej wanilii sprawdzi się podczas każdej rodzinnej imprezy i nie tylko.
- sernik ten jest niezwykle łatwy do wykonania
- sprawdzony przepis na święta
- jest pyszny, kremowy i lekki jak chmurka
Składniki na sernik z białą czekoladą:
Spód sernika:
- 200g pokruszonych herbatników
- około 75g stopionego i wystudzonego masła - dokładna ilość potrzebnego masła zależy od rodzaju herbatników, ciastek, krakersów, których używamy
- 600g pełnotłustego, niekwaśnego twarogu sernikowego, zmielonego (można też użyć kremowego serka typu Philadelphia) - temperatura pokojowa
- 115g pełnotłustego jogurtu greckiego - temperatura pokojowa
- 100g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pasty z prawdziwej wanilii
- 3 jajka - temperatura pokojowa
- 300g białej czekolady, roztopionej i wystudzonej
- polewa z białej czekolady, wiórki kokosowe, karmel, prażone migdały lub świeże owoce do dekoracji
Sernik z białą czekoladą przepis
Krok 1.
- Piekarnik ustawić na 180 stopni. Tortownicę o średnicy około 20cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Pokruszone herbatniki i roztopione masło razem wymieszać, do uzyskania mieszaniny przypominającej mokry piasek. Masło dodawać powoli, dobrze mieszając za każdym razem. Mieszanina nie powinna być zbyt sucha, ani zbytnio tłusta.
- Przenieść całość do tortownicy, wyłożyć równą warstwą spód i boki formy. Spód piec w 180 stopniach przez 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
- Obniżyć temperaturę piekarnika do 150 stopni.
- W dużej misce, za pomocą trzepaczki lub ewentualnie miksera ręcznego (wolne obroty!) wymieszać ser, jogurt, cukier, wanilię i skrobię ziemniaczaną, aż masa będzie gładka i jednolita (staramy się aby nie napowietrzać masy serowej).
- Następnie dodawać po jednym jajku, mieszając przez 20-30 sekund po każdym dodanym jajku.
- Dodać rozpuszczoną i wystudzoną białą czekoladę i starannie wymieszać.
- Sernik z białą czekoladą przelać podpieczony spód z herbatników, wygładzić powierzchnię i piec w 150 stopniach przez około 1 godzinę i 10 minut lub do momentu, aż boki będą złocistobrązowe i dobrze wypieczone, ale środek nadal luźny (aby to sprawdzić można potrząsnąć foremką). Następ
- nie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić tak sernik, aż do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie przenieść sernik z białą czekoladą do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc), następnie wyjąć sernik z formy.
Mam nadzieję, że przepis na sernik z białą czekoladą spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Cieszę się że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :) Zapraszam do obserwacji profilu na FB oraz Instagramie
@moja_ksiazka_kucharska
Miłego gotowania!