Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to drugi sernik, który upiekłam na Święta. Sernik jest bardzo sernikowy, nie ma spodu, przez co jest jeszcze bardziej sernikowy. Został zjedzony najszybciej :) Przepis pochodzi od Dorotus. :)

Zdjęcie - Sernik wiedeński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*1 kg twarogu (ja użyłam gotowego do serników, wiec nie musiałam mielić)

*6 jajek

*1/2 kostki masła

*2 łyżki mąki ziemniaczanej

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*cukier waniliowy - 1 opakowanie (16g)

*1,5 szklanki cukru

*aromat, bakalie (ja dałam rodzynki, które opadły na spód sernika)

Wykonanie:

Twaróg zmielić, dodać roztopione masło, mąkę, cukier oraz cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z resztą masy.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 1 godzinę.

Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik wiedeński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Stroik świąteczny z poświątecznymi pozdrowieniami :)

Zdjęcie - Sernik wiedeński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów