Sernik waniliowy idealny
Długo zastanawiałam się, jaki sernik upiec na święta. Chciałam, aby był to serniczek jednocześnie klasyczny i nowoczesny, delikatny w smaku. Czy da się to połączyć? Oczywiście, że tak! Oto sernik waniliowy, ze śmietankowym wierzchem, podany z wiśniową frużeliną, całość na ciasteczkowym spodzie. Pyszny, polecam!
Źródło przepisu: Kwestia Smaku (z moimi zmianami).
Składniki na spód:
*ok 200 g ciasteczek owsianych (u mnie Digestive)
*50 g masła
Ciasteczka rozgnieść (można w malakserze). Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami tak, aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę ciasteczkową, ugnieść równomiernie. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
*1 kg twarogu mielonego
*200 g cukru
*3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru
*5 jajek
*125 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
*wanilia w dowolnej postaci - ja użyłam ziarenek z jednej laski wanilii (można użyć cukier z prawdziwą wanilią, ekstrakt waniliowy albo pastę waniliową)
Składniki na wierzch:
*250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub 12%
*3 łyżki drobnego cukru
Dodatki:
*frużelina wiśniowa lubi inna, mogą być świeże owoce
Wykonanie:
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki.
Do misy miksera włożyć ser, cukier, mąkę. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita. Następnie dodawać po 1 jajku, miksować do połączenia (około 30 sekund po każdym jajku). Dodać śmietankę, wanilię, zmiksować. Masę przelać do przygotowanej formy ze spodem ciasteczkowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec około 50 minut do momentu aż masa serowa się zetnie. Sernik wyjąć z piekarnika, rozprowadzić na nim równomiernie śmietankę wymieszaną z cukrem. Wstawić do piekarnika z powrotem na jakieś 15 minut.
Wyłączyć piekarnik. Po około pół godzinie delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i tak ostudzić sernik. Następnie włożyć go do lodówki, do schłodzenia.
Podawać z frużeliną wiśniową lub ze świeżymi owocami ułożonymi bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego :)