Sernik truskawkowy
Tydzień truskawkowy już dobiega końca, więc przygotowałam jeszcze truskawkowy sernik, który jest moim pomysłem. Korzystałam z przepisu, na podstawie którego robi się większość serników z wykorzystaniem ciasteczek digestive. Sernik jest pięknie różowy, niezbyt słodki, ale naprawdę smaczny.
Truskawki są wdzięcznym, aromatycznym, pięknym owocem, ale nie wszystko ostatnio mi z nimi wychodziło, dlatego widać małą u mnie małą przerwę. :) Chyba jednak już się z nimi pogodziłam :)
Składniki na spód:
*150g ciasteczek digestive
*2 łyżki nutelli
*1/2 łyżeczki cynamonu
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową. Ciastka pokruszyć, dodać nutellę i cynamon i dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową umieścić w tortownicy i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Składniki na masę serową:
*500g sera śmietankowego (u mnie wiaderkowy)
*0,5 szklanki cukru (można dać więcej, ciasto będzie słodsze)
*3 jajka
*1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
*1/4 szklanki kwaśnej śmietany
*około 0,4 -0,5 kg truskawek
Serek ubić z cukrem na gładką masę. Ubijając dodawać jajka, proszek budyniowy i śmietanę. Następnie dodać truskawki.
Tak przygotowaną masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Udekorować truskawkami, płatkami migdałowymi.
Smacznego:)