Sernik tradycyjny - przepis idealny!

Sernik tradycyjny - przepis idealny!

Dobrze wiecie, ze serniki to ja kocham miłością bezgraniczną.

Dziś zapraszam Was na tradycyjny sernik, bez dodatków, na biszkoptach.

Zdjęcie - Sernik tradycyjny - przepis idealny! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardziej zwarty, cięży niż ten ulubiony „castingowy”, taki jak przygotowały babcie.

Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika.

Gorąco polecam!

Jest pyszny!

Ps. wielbiciele rodzynek śmiało mogą dodać je do środka!

Zdjęcie - Sernik tradycyjny - przepis idealny! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 24×28 )

* ser biały 3-krotnie zmielony – 1 kg

* masło – 200 g

* jajko – 6 szt

* cukier – ok. 300 g

* cukier wanilinowy – 1 op

* budyń waniliowy z cukrem – 2 op

* skórka cytrynowa – 1 łyżka

* biszkopty okrągłe – 25 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką, puszystą masę. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy budynie i skórkę cytrynową. Ucieramy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony wcześniej ser.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Na blasze układamy biszkopty, zalewamy masą serową i pieczemy ok. 50-60 minut w nagrzanym do 200C piekarniku.

W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika ( ale jeśli widzimy, że temperatura jest za wysoka zmniejszamy ją ). 

Studzimy w uchylonym.

Smacznego!

Zdjęcie - Sernik tradycyjny - przepis idealny! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów