Sernik tradycyjny - przepis idealny!
Dobrze wiecie, ze serniki to ja kocham miłością bezgraniczną.
Dziś zapraszam Was na tradycyjny sernik, bez dodatków, na biszkoptach.
Bardziej zwarty, cięży niż ten ulubiony „castingowy”, taki jak przygotowały babcie.
Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika.
Gorąco polecam!
Jest pyszny!
Ps. wielbiciele rodzynek śmiało mogą dodać je do środka!
SKŁADNIKI:
( 24×28 )
* ser biały 3-krotnie zmielony – 1 kg
* masło – 200 g
* jajko – 6 szt
* cukier – ok. 300 g
* cukier wanilinowy – 1 op
* budyń waniliowy z cukrem – 2 op
* skórka cytrynowa – 1 łyżka
* biszkopty okrągłe – 25 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką, puszystą masę. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy budynie i skórkę cytrynową. Ucieramy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony wcześniej ser.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Na blasze układamy biszkopty, zalewamy masą serową i pieczemy ok. 50-60 minut w nagrzanym do 200C piekarniku.
W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika ( ale jeśli widzimy, że temperatura jest za wysoka zmniejszamy ją ).
Studzimy w uchylonym.
Smacznego!