Sernik straciatella z pomarańczami
Pyszny, wyśmienity, rozkoszny, wyborny, zachwycający!!! Po prostu sernik, który musicie upiec! Moja druga połowa uwielbia połączenie czekolady i pomarańczy oraz smak straciatteli, więc postanowiłam połączyć to wszystko razem. I efekt był wspaniały! Jest to mój całkowicie autorski przepis i z rezultatu byłam niezwykle dumna! Kremowy sernik z nutą pomarańczy i dobrze wyczuwalnymi kawałkami czekolady. Szybki i prosty do zrobienia, a w smaku rewelacyjny! Po prostu poezja na talerzu…Koniecznie spróbujcie.
SKŁADNIKI:
SPÓD:
210 g ciastek pełnoziarnistych
110 g roztopionego masła
MASA SEROWA:
150 g serka ricotta
400 g twarogu 3 krotnie mielonego
100 g kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki cukru brzozowego)
2 jajka
2 łyżki skrobii ziemniaczanej (lub mąki ziemniaczanej)
skórka starta z 1 pomarańczy 1
łyżka likieru pomarańczowego np. cointreau (można pominąć)
1 tabliczka dobrej, ciemnej czekolady
WIERZCH:
pomarańcza
czekoladki o smaaku pomarańczy
Formę tortową o średnicy 22 wyłożyć folią aluminiową. Ciastka na spód rozdrobnić blenderem i wlać roztopione masło. Połączyć z ciastkami. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy i piec około 8-10 minut w 180 stopniach. Upieczony spód ostudzić. Czekoladę posiekać na kawałki – niezbyt drobno.Wszystkie serki i śmietanę włożyć do miski i zmiksować. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy,jajka, likier i mąkę. Krótko zmiksować do połączenia skłądników.Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką.Masę serową wylać na wcześniej podpieczony spód. Przykryć od góry folią aluminową i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w godzinę w piekarniku, ostudzić – najlepiej zostawić na noc w lodówce. Udekorować pomarańczami, skórką pomarańczową i czekoladą.SMACZNEGO