Sernik straciatella z miętową polewą

Sernik straciatella z miętową  polewą

Dawno nie robiłam żadnych słodkości więc dzisiaj przyszła pora na sernik. Sernik straciatella z dodatkiem polewy miętowej powstał na podstawie obserwacji różnych przepisów jakie posiadam. Coś dodałam, coś ujęłam i powstał taki oto serniczek. Niezyt słodki z kawałkami czekolady i orzeźwiającą polewą miętową. Polecam:)

Zdjęcie - Sernik straciatella z miętową  polewą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  •  70 dag twarożku kremowego
  •  3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki  posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • ok. 1 szklanki śmietany kwaśnej
  • 3-4 łyżki ekstraktu miętowego (można użyć kropli miętowych)
  • Wszystkie składniki masy serowej dokładnie zmiksować, na koniec wmieszać posiekaną czekoladę. Wylać do przygotowanej tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Śmietanę zmieszać z cukrem do smaku, dodać ekstrakt miętowy, ja dodałam również odrobinę syropu miętowego dla koloru. Polewę wylać na sernik i piec jeszcze ok. 10-15 minut.

    Smacznego:)

     

     

    Kategorie przepisów