Sernik śródziemnomorski
Przepis znaleziony u Joanny z forum CinCin.
Sernik bardzo słodki - bardzo grecki albo turecki w smaku.
Piekłam metodą gazetową (jak Joanna) - 10 min. w 250 stopniach, 50 min. w 160 (spód podpiekłam 10 minut w 190 stopniach).
Sernik śródziemnomorski – pistacje, chałwa i miód
Źródło przepisu:
http://www.tapuz.co.il/blog/viewEntry.asp?EntryId=1464743
Serdeczne dzięki dla Margot za linka na taki smakowity blog!
Tłumaczenie z hebrajskiego na podstawie Google i własnej intuicji.
Składniki:
Baza:
120 g herbatników (u mnie Digestive)
80 g pistacji bez łupinek - u mnie 30 g
30 g migdałów bez skórki
30 g orzechów laskowych - u mnie 80 g
50 g jasnobrązowego cukru Demerara
140 g masła, roztopionego (dałam 70 g, w zupełności wystarczyło) - ja dałam 100 g - wyszło za słodkie...
Masa serowa:
100 g białej czekolady
680 gramów śmietankowego sera, w temperaturze pokojowej
250 g cukru białego
3 duże jaja w temperaturze pokojowej
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub trochę amaretto
2 łyżki migdałów mielonych
150 gramów chałwy, grubo rozdrobnionej (można też dać więcej)
Polewa miodowa:
3 łyżki gęstej tłustej śmietany - u mnie 18%
40 g masła
4 łyżki miodu
Forma 24 cm - u mnie 20 cm
Przygotowanie:
Baza:
Rozdrobnić herbatniki w malakserze i przenieść do miseczki.
Rozdrobnić orzechy i pistacje z migdałami na grube okruchy i wymieszać z herbatnikami.
Dodać brązowy cukier i stopione masło. Dobrze wymieszać.
Ugnieść mieszaninę na dnie i bokach tortownicy. Chłodzić przez godzinę.
Piec 15 minut na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru (180 stopni ).
Masa serowa:
Roztopić czekoladę i wystudzić.
Połączyć mikserem serek z chałwą i cukrem.
Dodać mieszając wystudzoną czekoladę.
Dodać jajka, po jednym na raz i wymieszać tylko do połączenia składników.
Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, migdałowy, lub amaretto, mielone migdały i wymieszać.
Delikatnie przelać masę na przygotowany spód.
Piec przez 45-50 minut na średnim ogniu (160 stopni lub mniej).
.Ciasto jest gotowe, gdy wciąż drży w środku.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do ostygnięcia wewnątrz przy zamkniętych drzwiach na godzinę, a następnie schłodzić.
Polewa miodowa:
W małym rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę.
Dodać masło i mieszać, aż się całkowicie roztopi. Wystudzić.
Dodać miód, wymieszać i odstawić na kilka godzin do schłodzenia.
Wylać na ciasto i pozostawić w lodówce.
Udekorować posiekanymi pistacjami i gniazdkami z ciasta kataifi.