Sernik śnieżny puch

Fantastyczny sernik na zimno, smakuje jak lekka pianka! Ciasto jest delikatne, lekko cytrynowe z chrupiącą posypką z wiórków kokosowych. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Gorąco polecam!

1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie
2 galaretki cytrynowe
500 ml wody
¾ szklanki cukru pudru
250 ml śmietanki 36%
80 g herbatników Petit Beurre
- Posypka :
100 g wiórków kokosowych
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
- Galaretki zalać gorącą wodą, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
- Blaszkę o wymiarze 20×30 wyłożyć folią spożywczą, na dnie ściśle ułożyć herbatniki.
- Zimną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami ser (na 3-4 razy), za każdym razem miksując na niższych obrotach do połączenia składników. Wlać ostudzone galaretki i zmiksować na niskich obrotach. Gotową masę wyłożyć równomiernie na herbatniki.
- Przygotować posypkę : na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe i cukier, podgrzewać na małym ogniu często mieszając aż całość się ładnie zarumieni. Posypać wierzch ciasta i wstawić je na całą noc do lodówki.