Sernik piernikowy

Sernik piernikowy
Zdjęcie - Sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 150 g pierników bez lukru (np. katarzynek)
  • 100 g herbatników
  • 150 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 kg twarogu
  • szklanka śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • łyżeczka przyprawy do pierników
Przygotowanie Pierniczki (100 g) drobno posiekać, a herbatniki pokruszyć. Przełożyć do miski i dolać 100 g rozpuszczonej Palmy. Składniki dobrze wymieszać i przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej po bokach tłuszczem. Ciasteczkowy spód wyrównać i mocno docisnąć. Podpiekać przez 15 min. w temperaturze 190°C.


Twaróg zmielić trzykrotnie, po czym umieścić go w dużej misce. Dodać pozostałe składniki: 50 g Palmy (miękkiej), kremówkę, budyń, cukier (biały i waniliowy), olejek, przyprawęi zmiksować. Na koniec, ciągle miksując, dodawać po jednym jajku, aż masa będzie gładka i kremowa.


Masę serową przelać na podpieczony spód i piec sernik przez 1 godz. w temperaturze 170°C. Po upieczeniu trzymać go w zamkniętym piekarniku przez 1 godz., następnie studzić w uchylonym. Po przestygnięciu przełożyć na całą noc do lodówki.


Przed podaniem wysypać wierzch startymi pierniczkami.



Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Kategorie przepisów