Sernik piernik
Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła sernika w wydaniu piernikowym ;). W zeszłym roku był to sernik z pierniczkami, a tym razem znalazłam przepis na mocno korzenny sernik czyli sernik-piernik. Bardzo go polecam, może skusicie się na święta? Jest mocno aromatyczny, piernikowy, wilgotny i naprawdę bardzo pyszny.
Przepis z blogu Everyday Cooking, z moimi zmianami.
Składniki na spód (tortownica o śr. 23 cm):
*300 g ciasteczek korzennych (dałam ciasteczka digestive czekoladowe)
*150 g roztopionego masła
*2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (dodałam, gdyż nie miałam ciastek korzennych)
Składniki na masę serową:
*1 kg tłustego kremowego sera na serniki
*200 g brązowego cukru
*4 łyżki przyprawy do piernika
*skórka otarta z 3-4 mandarynek
*5 dużych jajek
Składniki na wierzch:
*500 ml kwaśnej śmietany 18% (u mnie pół na pół z jogurtem naturalnym)
*50 g cukru pudru
*cukier puder wymieszany pół na pół z cynamonem do posypania
Wykonanie:
Przygotować spód: dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć w blenderze na proszek, wymieszać z przyprawą piernikową roztopionym masłem. Wyłożyć nimi spód formy dokładnie dociskając. Schłodzić w lodówce do czasu pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ser, brązowy cukier, przyprawę do piernika, skórkę z mandarynek i jajka zmiksować krótko do połączenia składników. Masę wylać na warstwę ciasteczkową, piec 50 minut.
W międzyczasie zmiksować śmietanę z 50 g cukru pudru. Wyłożyć na sernik po 50 minutach pieczenia i dalej dopiekać jeszcze 10 minut. Sernik studzić w stopniowo otwieranym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
*Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową
Smacznego :)