Sernik na zimno

Sernik na zimno

 

Zdjęcie - Sernik na zimno: Król letnich deserów - przepis klasyczny i fit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sernik na zimno: Król letnich deserów- przepis klasyczny i fit

Sernik na zimno to idealny deser na upalne dni. Jest lekki, orzeźwiający i nie wymaga pieczenia, co jest dużym plusem latem. Przygotowanie go jest proste, a efekt zawsze zachwyca. W tym wpisie przedstawię Wam przepis na klasyczny sernik na zimno oraz jego fit wersję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Klasyczny sernik na zimno - przepis

Składniki na sernik na zimno:

  • Spód:
    • 200g herbatników
    • 100g masła
  • Masa serowa:
    • 1kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
    • 200ml śmietany kremówki 30%
    • 150g cukru pudru
    • 2 łyżki żelatyny
    • 1/2 szklanki mleka
  • Wierzch:
    • 500g świeżych owoców (np. truskawki, maliny, jagody)
    • 1 galaretka owocowa

Jak zrobić sernik na zimno?

  1. Spód: Herbatniki kruszymy na drobny piasek. Masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami. Wykładamy na dno tortownicy (24cm) i dociskamy.
  2. Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z twarogiem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
  3. Masę serową wylewamy na spód herbatnikowy. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  4. Wierzch: Owoce układamy na wierzchu sernika. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wylewamy na owoce. Ponownie wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.

Kaloryczność (przybliżona):

  • Cały sernik: ok. 2500 kcal
  • 1 porcja (ok. 150g): ok. 300 kcal

Fit sernik na zimno - przepis

Składniki na fit sernik na zimno:

  • Spód:
    • 100g płatków owsianych
    • 50g orzechów (np. migdały, włoskie)
    • 2 łyżki oleju kokosowego
    • 2 łyżki miodu
  • Masa serowa:
    • 750g twarogu chudego (z wiaderka)
    • 250g jogurtu greckiego
    • 50g erytrytolu (lub innego słodzika)
    • 2 łyżki żelatyny
    • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowe)
  • Wierzch:
    • 500g świeżych owoców
    • 1 galaretka owocowa bez cukru

Jak zrobić fit sernik na zimno?

  1. Spód: Płatki owsiane, orzechy i olej kokosowy miksujemy na drobno. Dodajemy miód i mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy i dociskamy.
  2. Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Twaróg miksujemy z jogurtem greckim i erytrytolem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
  3. Masę serową wylewamy na spód. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  4. Wierzch: Układamy owoce i zalewamy galaretką rozpuszczoną zgodnie z instrukcją. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Kaloryczność (przybliżona):

  • Cały sernik: ok. 1800 kcal
  • 1 porcja (ok. 150g): ok. 220 kcal

Porady i wskazówki

  • Do klasycznego sernika możesz dodać bakalie, np. rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową.
  • W wersji fit możesz użyć różnych owoców, np. brzoskwiń, ananasa, kiwi.
  • Jeśli nie masz tortownicy, możesz użyć zwykłej miski.
  • Sernik najlepiej smakuje schłodzony.

Podsumowanie:

Sernik na zimno to pyszny i uniwersalny deser, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Zarówno wersja klasyczna, jak i fit, z pewnością przypadną Wam do gustu. Wybierzcie przepis, który bardziej Wam odpowiada i cieszcie się smakiem lata!

Tagi: sernik na zimno, przepis, fit, kalorie, deser, lato, owoce, łatwy przepis, szybki przepis

 

Kategorie przepisów