Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni w dodatku upały trwają. Zatem najlepszym ciastem będzie sernik ale na zimno. Masa serowa z dodatkiem bitej śmietany smakuje jak mgiełka, lekko i pysznie. Odkąd po raz pierwszy przygotowałam taką masę w serniku malinowym nie bardzo szukam innych pomysłów. Jak na razie jest the best.

Zdjęcie - Sernik na zimno z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera białego trzykrotnie zmielonego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki cukru (według własnego smaku)
  • 3 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • truskawki
  • galaretka truskawkowa

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Dodać żółtka. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem, dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy o średnicy 21 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20-25 min.

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawić. Zmielony ser utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej śmietanę, delikatnie wymieszać, dodać żelatynę i ponownie wymieszać. Masę przelać na biszkopt, wstawić do lodówki. Gdy ser zaczyna już tężeć ułożyć na nim pokrojone w plasterki truskawki i zalać tężejącą, rozpuszczoną wcześniej galaretką. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów