Sernik na zimno z musem truskawkowym
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Ten sernik wizualnie przypomina mi Lody familijne - taki produkt końca poprzedniej epoki. Jest bardzo delikatny, lekko orzeźwiający. Idealny na upalne dni.
Składniki- Składniki na biszkopt:
- jajka - 4 szt.
- mąka pszenna - 2 łyżki
- mąka ziemniaczana - 1 czubata łyżka
- kakako - 2 czubate łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 4 łyżki
- Masa serowa:
- ser biały - 300 g
- śmietana kremówka - 100 ml
- cukier - 3 łyżki
- sok z cytryny - 2 łyżki
- żelatyna - 1 łyżeczka
- Mus truskawkowy:
- truskawki - 300 g
- śmietana kremówka - 100 ml
- cukier puder - 3 łyżki
- żelatyna - 1 łyżeczka
Przygotować tortownicę o wymiarach 32cm/32 cm. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem.
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtka i wymieszać. Do masy jajecznej przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie razem wymieszać. Przełożyć masę do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 min. Po upieczeniu wystudzić.
Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywno pod koniec dodając rozpuszczoną wcześniej żelatynę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Przełożyć na wystudzony biszkopt, wyrównać. Wstawić do lodówki.
W tym czasie zmiksować truskawki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pod koniec dodając rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Połączyć truskawki ze śmietaną. Przełożyć na masę serową i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)