Sernik na ciemnym spodzie

Sernik na ciemnym spodzie
Serniki i serniczki do wyboru ...to temat wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę....Ja upiekłam sernik według przepisu znalezionego tutaj..mój sernik nie wyszedł taki wysoki...tzn.jak się upiekł był wysoki...ale niestety opadł..ale i tak był smaczny..
Razem ze mną serniki piekły...
Zdjęcie - Sernik na ciemnym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:
  • 1/2 kg maki
  • 2 całe jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 200g stopionego tłuszczu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:

  • 1 kg twarogu mielonego
  • 4 jaja (białka ubić)
  • 2 szkl. cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy)
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć na 30 minut do zamrażarki.Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na blaszkę wyłożoną papierem, wylać masę serową i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Piec około 1 godziny w temperaturze 185 stopni.Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem .


Zdjęcie - Sernik na ciemnym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik na ciemnym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik na ciemnym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik na ciemnym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik na ciemnym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów