Sernik - Malina
Malinowej przygody ciąg dalszy :) Po sugestii jednej z moich czytelniczek, że maliny będą dostępne jeszcze do końca października, postanowiłam poszukać kolejnego przepisu z użyciem malin. No i trafiłam w 10-tkę! Sernik - Malina, to wyśmienite połączenie delikatnego i mięciutkiego jak puch sernika z warstwą śmietanowo-malinową, i polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości.
Spód:
- 200 g kruchych ciastek
- 2 łyżki masła
- 500 g tłustego twarogu
- 500 g mascarpone
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 800 g malin (mrożonych lub świeżych)
- opakowanie cukru wanilinowego
- 10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa)
- 400 g śmietanki 36% (zimnej), najlepiej gęstej, z kubka
- 100 g śmietanki 30% (zimnej)
- 6 łyżek cukru pudru
- świeże maliny
- listki mięty
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
Zaczynamy od spodu sernika. Ciastka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym (lekko przestudzonym) masłem. Masa powinna konsystencją przypominać mokry piasek. Wysypać ją na spód formy i dokładnie uklepać (fot.1). Wstawić do lodówki.
Teraz masa serowa. Piekarnik nagrzać do 175˚C. Twaróg zmielić 3-krotnie w maszynce. Dodać mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię lub mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na spód (fot.2), wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Jeżeli mamy maliny mrożone, to do przygotowania musu malinowego należy rozmrozić 500 g malin (resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Dodać cukier wanilinowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody (3-4) a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu.
Zimne śmietanki ubić razem z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę, następnie dodać mus malinowy i zmiksować do połączenia się składników. Dodać 300 g malin (mrożonych nie rozmrażamy) i wymieszać (fot.3). Wyłożyć na ostudzony sernik (fot.4) i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Gdy mus zastygnie można zdjąć obręcz z sernika jeśli jest taka możliwość. Pokroić na porcje, udekorować malinami i listkami mięty. Polać roztopioną na parze białą czekoladą ze śmietanką .
Źródło: kwestiasmaku.com
drukuj przepis