Sernik krakowski bezglutenowy
Tak jak chleby na mąkach bezglutenowych są mało smaczne, tak ciasto kruche zupełnie dobrze się obroniło. Mało tego, zostałam poproszona o powtórkę wypieku. Czyli tym razem próba udana. Oczywiście sernik może obejść się bez warstwy ciasta, ale to miał być sernik krakowski z kratką... I jest.
Składniki: ciasto:
- 200g mąki owsianej bezglutenowej,
- 70 g mąki ryżowej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 80 g cukru,
- 140 g masła,
- 1 jajko,
- odrobina zimnej wody,
masa:
- 1 kg sera twarogu trzykrotnie zmielonego lu z wiaderka, ale dobrze odsączonego,
- 8 jajek,
- 100 g masła,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g cukru,
- cukier waniliowy,
lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- woda wrzątek.
Przygotowanie:
Wsypać do miski mąki, dodać pokrojone kawałki masła, posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gdy będzie za suche można dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 0,5h do lodówki. Po tym czasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia i rozłożyć 2/3 części ciasta. 1/3 ponownie wstawić do lodówki. Ponakłuwać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut do zrumienienia. W tym czasie zrobić masę serową. Masło utrzeć z cukrem (odłożyć 50 g) i cukrem waniliowym, dodając powoli żółtka i ser. W osobnym naczyniu ubić białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru i mąkę ziemniaczaną. Powoli wymieszać obie masy. Wyłożyć całość na podpieczony spód. Z odłożonego ciasta wyciąć paski, rozłożyć na masie serowej w postaci kratki. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 50-60 minut. (Po 30 minutach zmniejszyłam temp. do 170 stop. C). Cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i 1-2 łyżkami gorącej wody. Polukrować gotowe ciasto. Najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.
Uwaga:
W przypadku użycia mąki pszennej użyć tylko jeden rodzaj mąki i użyć jej 250 g oraz 125 g masła. Pozostałe składniki jak wyżej.