Sernik klonowo - orzechowo - piernikowy

Sernik klonowo - orzechowo - piernikowy


Przyszedł czas na testowanie przepisów na Boże Narodzenie. Na pierwszy ognień poszedł sernik z syropem klonowym, kóry przygotowała Natalia z bloga Poezja smaku.

Przepis jest w sumie prosty i samo przygotowanie ciasta w porównaniu z ostatecznym efektem nie zabiera dużo pracy. I tylko jego konsumpcję należy przesunąć na dzień po przygotowaniu ciasta, kiedy masa się zetnie.

Sernik jest bardzo delikatny, ma intrygujący w pozytywnym znaczeniu:) smak masy serowej, a ciasteczkowy spód dzięki dodatkowi orzechów mielonych, kakao i przyprawy do pierników dopełnia wykwintności tego ciasta.
Sernik dzięki kąpieli wodnej jest poza tym równy i nie popękał :). Polecamy zatem tą metodę pieczenia.

Aby nie zaliczyć jakiejkolwiek wpadki korzystaliśmy w 99 % z przepisu Natalii (jedynie dekoracja była nieco inna, ale to ponad 600 dodatkowych kalorii :) i można ja pominąć, użyliśmy też sera półtłustego i nieco delikatniejszych w smaku orzechów laskowych. Dziękujemy Natalio za świetny przepis:) Zdecydowanie polecamy przygotowanie tego ciasta.
Składniki:

Ciasto:

- 1 kg sera (pół)tłustego, 3-krotnie mielonego - 250 g serka mascarpone - 125 ml śmietany 30% - 125 ml syropu klonowego - 50 g białej czekolady - 1 łyżka masła - 4 jajka - 2 łyżki budyniu waniliowego - 110 g cukru pudru - 50 g mąki

Spód -50 g mielonych orzechów laskowych -120 g herbatników -60 g masła -1 łyżka kakao -1 łyżeczka przyprawy do piernika

Polewa - 50 g czekolady mlecznej - 50 g czekolady gorzkiej - 2 łyżki orzechów mielonych - 2-3 łyżki kremówki


Zdjęcie - Sernik klonowo - orzechowo - piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotować spód: Herbatniki rozbić malakserem, blenderem lub tłuczkiem (nasz sposób -wrzucamy ciastka co niewysokiej formy do tart i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem aż do uzyskania sypkiej konsystencji). Ciastka wymieszać dokładnie (użyliśmy miksera) z masłem, kakao i przyprawą do piernika. Wyłożyć przygotowaną mieszanką dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. Wstawić do piekarnika na 170 st. i podpiec 10-15 minut.

W tym czasie zmielić ser (jest to największy mankament przygotowania tego sernika, ale obawiam się ze dodanie „gotowca” może jednak nieco zmienić smak tego ciasta :). Czekoladę białą stopić z kremówką i łyżką masła. Wystudzić i dodać syrop klonowy, dokładnie wymieszać.

Do zmielonego sera dodać mąkę, jajka, mascarpone, budyń. Miksować do połączenia składników. Następnie dodać czekoladę z syropem klonowym. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy. I teraz … opakować tortownicę w taki sposób, aby nie przepuszczała wody w kąpieli wodnej zabezpieczając np. folia aluminiową (która nie jest optymalnym rozwiązaniem lub wykorzystując worki do pieczenia). Tortownice wstawić do formy (lub garnka), tak aby woda dosięgała do 1/2 wysokości ciasta. Sernik piec 60 min w temp. 160 st.

Ciasto po upieczeniu będzie miało konsystencję dość płynna, nie nadająca się do spożycia. Ciasto zatem należy wstawić na noc do lodówki.
Sernik możemy ozdobić topiąc czekoladę z dodatkiem kremówki. Przed wyłożeniem masy czekoladowej na ciasto dodać mielone orzechy laskowe. Będą fajnie chrupać w serniku - od dołu i od góry :)
Czas przygotowania : 2 dni Ilość porcji : 12

p.s. Ciasto wzięło udział w konkursie na najsmaczniejsze ciasto w konkursie pewnego "zielonego" stowarzyszenia i zajęło II miejsce :), za co otrzymaliśmy upominki, które przydadzą się nie tylko do wypieków

Kategorie przepisów